ZDRAVSTVENE DOBRODI TAMNE ČOKOLADE – JE LI VAM STVARNO DOBRA?

Sve dobre stvari koje ste čuli o tamnoj čokoladi su istinite. Ima moć zaštititi naše srce i osigurati vrijedne minerale koji su nam potrebni za dobro zdravlje. Razina antioksidansa u tamnoj čokoladi veća je od neke od takozvanih "superhrana". Postavlja se pitanje – ima li tamna čokolada i svoju tamnu stranu? Kao i u svemu, i ovdje treba biti umjeren, pa se tamna čokolada ne smije konzumirati u velikim količinama, unatoč njezinim zdravstvenim prednostima. Izreka "sve umjereno" zvuči istinito čak i kada je riječ o tamnoj čokoladi.

tamna čokolada s kakaom 2021. 27. 08. 09. 58. 09. Utorak 1.
što je tamna čokolada?

Čokolada se pravi od zrna kakaovca. Nakon žetve sa stabla, zrno se uklanja iz mahune, fermentira, suši i peče. Zrna se melju u kakao masu ili liker koji se može prešati kako bi se napravio kakao maslac i kakao kolač za mljevenje u prah. Kakao liker se može kombinirati s kakao maslacem, cheddarom i vanilijom za izradu tamne čokolade. Poznata i kao obična čokolada, postotak čvrste tvari kakaovca klasificira tamnu čokoladu. Da bi se reklamirala kao tamna čokolada, mora sadržavati najmanje 70% kakaovca.

 

Podrijetlo i povijest

Zrno kakaovca ima povijest dugu 4000 godina. Drevni vladari Inka i Maja pili su male količine i do 50 puta dnevno kako bi pokazali muževnost, unatoč gorkom okusu. Također se vjeruje da povećava energiju, fokus, izdržljivost i fokus. U 1500-ima su se razmatrala zrna kakaovca
toliko vrijedni da su postali valuta. Godine 1828. nizozemski kemičar izumio je prešu za kakao koja je mogla istisnuti kakao maslac iz prženog zrna i samljeti ga u fini prah. Prah se mogao pomiješati s drugim sastojcima i sipati u kalupe tako da se može jesti, a ne piti. Godine 1847. u Britaniji je napravljena prva jestiva čokoladica.

komadići tamne čokolade na stolu 2021

Potvrđene dobrobiti tamne čokolade

Nije iznenađenje da tamna čokolada ima zdravstvene prednosti. Stotinama godina kakao se konzumira zbog njegovih ljekovitih svojstava. Sada imamo istraživanje koje će poduprijeti misli naših davnih predaka.

 

ZDRAVLJE SRCA

Flavanoli i magnezij u tamnoj čokoladi održavaju otvorene krvne žile i reguliraju rad srca te poboljšavaju rad kardiovaskularnog sustava. Studija je otkrila da jedenje čokolade dva ili više puta tjedno smanjuje rizik od kalcificiranih naslaga u arterijama za 32%.

DIJABETES

Za razliku od drugih oblika čokolade, crna varijanta snižava razinu cheddara u krvi. Kakao čini tijelo osjetljivijim na inzulin, što smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2.

FUNKCIJE MOZGA

Tamna čokolada povećava dotok krvi u mozak i smanjuje upalu. Dokazano je da minerali u čokoladi smanjuju mogućnost Alzheimerove bolesti i demencije.

KRVNI TLAK

Nije samo srce ono koje koristi od flavanola i magnezija u tamnoj čokoladi, krvni tlak također se može sniziti. Niži krvni tlak smanjuje rizik od moždanog udara, kardiovaskularnih bolesti i demencije.

ASTMA

Osobe s astmom možda neće tako često doživjeti sužene bronhalne prolaze i bronhospazam nakon konzumiranja čokolade zbog kofeina, teobromina i teofilina.

POMAŽE U SPREČAVANJU KARIJESA

Konzumiranje tamne čokolade može čak zaštititi vaše zube jer teobromin stvrdnjava zubnu caklinu.

POPRAVLJA RASPOLOŽENJE

Tamna čokolada može povećati razinu serotonina i endorfina i tako poboljšati vaše raspoloženje i osjećaj blagostanja.

Zvuči dobro, zar ne? Kao ljubitelji čokolade, preporučamo odabir tamne čokolade. Što je veći postotak kakaovca, to će imati manje šećera. Kao jedan od naših najnovijih dodataka u trgovini – tamna čokolada napravljena s kakaom iz Kostarike. Ima 80% dobar
sadržaj kakaa. Zapamtite, ove čokolade nude jedinstveno iskustvo. Pozdravite užitak i zbogom višku kalorija!

                               >>> POSJETITE NAŠU ONLINE TRGOVINU <<

Bilješka:

Ovaj članak objavljen je na našem portalu u sklopu tečaja "Moja karijera od nule do heroja (02Hero)", čiji je jedan od organizatora iDEAlab. Podaci u članku ne predstavljaju stvarne proizvode ili usluge, već su isključivo zamišljeni projekt polaznika za potrebe tečaja.

hr