Online obuka za predstavnike JP Nacionalni parkovi Crne Gore (Prilog CPM izvještaj) 

Vrijeme događanja: 22.-27. travanj 2020 (4 radna dana)
Sudionici: JP Nacionalni parkovi Crne Gore
Broj sudionika: 8
Online platforma: ZUM
U sklopu obuke i osposobljavanja za upravljanje projektima u okviru EU INTERREG i IPA programa prekogranične suradnje, rad je organiziran po cjelinama, podijeljen u 4 dana sa zaokruženim temama, i to:
I. DAN - EU FONDOVI općenito, raspoloživa sredstva za organizacije iz Crne Gore, uvod u izradu projektnih aplikacija
DAN II – Upravljanje projektnim ciklusom (PCM), Logička matrica, analiza dionika i analiza problema
DAN III - Opis projekta, ciljevi, relevantnost, metodologija, plan rada, održivost s popratnim praktičnim vježbama
DAN IV - Budžetiranje projekta, optimizacija troškova uz praktične vježbe.
Sudionici su imali priliku interaktivno sudjelovati u edukaciji i ujedno postavljati pitanja tijekom edukacije. To je prednost online rada s manjim grupama (do 10 polaznika) gdje je moguće prilagoditi trening i direktno odgovarati na pitanja polaznika. Nedostatak online treninga je što ga nije moguće provoditi za veće grupe.
Rad s grupom putem online platforme ima prednost što su sudionici opušteniji jer su u svom okruženju i mogu se organizirati za predavanje kako im najviše odgovara. Nedostatak je što im ne trebaju pauze i to se radi takoreći jednom kratkom pauzom od 30 minuta za ručak i to je to jer nema potrebe za pauzama za kavu.
Edukacija bi se trebala ponuditi kao priprema za aktualne pozive, što ovoga puta nije bio slučaj jer trenutno nema jasnih smjernica za buduće pozive, ali to je nešto što će se dogoditi vrlo brzo, a do kraja godine edukacija bi trebala biti gotova. prema nacrtu okvira za 2021.-2027. koji će izaći za sve INTERREG i IPA CBC projekte.
Nedostatak ove vrste treninga je što nije bilo moguće održavati klasične vježbe, gdje bi trener išao od polaznika do polaznika i pregledavao urađeno, već smo im bili prisiljeni davati vježbe u vidu domaće zadaće, što je komentirano. sljedeći dan nakon pregleda.

CPM izvješće

hr