Izvori financiranja ostanka mladih u zemlji

Konferenciji "Izvori financiranja 2019.", održanoj u Novom Sadu, prisustvovali su mladi poljoprivrednici, gospodarstvenici, IT sektor, kao i predstavnici Vlade. Svrha njihovog okupljanja bila je inicijativa za ostanak mladih u zemlji.

Prošle godine je napravljen iskorak prema nama mladim poljoprivrednicima i poduzetnicima, gdje smo imali priliku dobiti 70 posto povrata od ministarstva i tajništva i to nam je vjetar u leđa, kaže Branislav Sekulić, vrtlar iz Malog Iđoša, izvoznik u pet zemalja.

Sekulić govori i o korisnosti sastanaka ovakvog tipa na kojima može prikupiti sve potrebne informacije o dostupnim natječajima, domaćim i europskim programima i poticajima koji su važni za unapređenje poslovne ideje.

"Idemo prema visokokvalificiranom mlađem kadru i kroz treću godinu mjera i subvencija postižemo rezultate koji su opipljivi i mjerljivi", kaže Ivan Đoković, pokrajinski tajnik za gospodarstvo.

Kao jedan od izvora potpore ističe se „Laboratorij za ideje FTN-a“. Njihova je inicijativa, kako je rekao Vladimir Todorović, potaknuti mlade ljude da vlastitim idejama stvore posao i time povećaju svoju konkurentnost na tržištu rada.

"Želimo postići da ti ljudi od rada za druge prijeđu na posao za sebe, da imaju svoj proizvod, da ga mogu dobro prodati, da nam se puni proračun", Bojan Lalić, savjetnik ministra za inovacije i Tehnološki razvoj, ističe.

Okupljeni su se složili da su se pokazali dostojnima povjerenja velikih međunarodnih kompanija. Poznata svjetska kompanija Google tvrdi da smo zemlja s najvećim brojem freelancera po glavi stanovnika, a naša će država učiniti sve da potakne mlade da ostanu u njoj.

Izvor: rtv.rs

hr