Igranje razvija inteligenciju vašeg djeteta

Istraživanja na području inteligencije, tijekom pandemije, došla su do nevjerojatnih zaključaka. Naime, kako su mnogi ostali zarobljeni kod kuće, većina se posvetila otkrivanju novih hobija kako bi skratili i obogatili svoje slobodno vrijeme. Kasnije su provedeni testovi inteligencije.

Pokazalo se da je grupa koja je za svoj hobi odabrala učenje novog instrumenta podigla razinu inteligencije za čak 10%.

Pletenje, vježbanje, čitanje i učenje novog jezika su odmah iza, ali je sviranje instrumenta daleko na prvom mjestu.

Igra utječe na razvoj inteligencije
Sviranje glazbenog instrumenta značajno utječe na razvoj inteligencije.

Već smo znali da glazbena vještina utječe na inteligenciju i razvoj osobnosti, ali u ovoj mjeri i tako očito, nismo.

Anita Collins je u svojoj TEDtalk, još 2014. godine, koji je pregledan milijune puta, objasnio je što se događa u mozgu glazbenika dok sviraju. Collins objašnjava da kada glazbenik svira instrument, na skeniranju mozga možemo vidjeti da svijetli više područja. Dijelovi mozga svijetle dok obrađuju različite informacije u zamršenim i zapanjujuće brzim nizovima.

Igranje istovremeno aktivira sva ta područja mozga.

Puštanje glazbe ima isti učinak na mozak kao i fizička vježba. Vrlo je zanimljiv i stoga ne čudi interes za temu istraživanja glazbene vještine u području inteligencije.

Kako točno vještina sviranja instrumenta utječe na razvoj moždanih hemisfera, razvoj inteligencije i samopouzdanja, doznali smo od profesorice klavira s tridesetogodišnjim iskustvom, Tatjane Guberina (glazbena škola Bravisimo):

Sviranje instrumenta razvija finu motoriku, što rezultira spajanjem i stvaranjem novih sinapsi u mozgu. Tada se širi vidno polje, povećava se moć percepcije, razvija se kreativnost, ali i logika koja je vrlo važna za razvoj inteligencije.

Već u prvom polugodištu djecu učimo razvijati samostalnost ruku, tj. da svaka ruka igra neovisno o drugoj, a to nije lak zadatak, to mora biti svjesna radnja. Na taj način se obje hemisfere mozga jednako razvijaju, jer je desna polovica mozga zadužena za lijevu i obrnuto.

Tu su i instrumenti poput klavira koji osim klavijature imaju i pedale, tako da je neovisno o rukama uključen i rad nogu. Sve to treba sinkronizirati i zato se razvija inteligencija.

Glazbena škola Bravissimo - upisi u glazbenu školu
Glazbena škola kroz igru potiče razvoj djetetove inteligencije, logike, percepcije i drugih vještina.

Kako kaže profesorica Tatjana:

Najbolja dob za početak učenja instrumenta je oko 6-7 godina. Najbolje razdoblje za razvoj motoričkih i drugih sposobnosti, kao i razvoj mozga je rano djetinjstvo. 

Nedavna studija, koju su vodili stručnjaci s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Stanford, otkrila je da su glazbenici koji su počeli svirati instrument u mladosti imali više "ožičenih" mozgova od onih koji nisu.

Koristeći uzorak od 153 glazbenika i neglazbenika, istraživači su pronašli značajnu razliku u strukturi mozga kod glazbenika. Time je otkrivena jedna krucijalna informacija. Oni koji su počeli igrati u mladosti imaju jače moždane veze od onih koji su počeli igrati kasnije.

Upis u glazbenu školu – sviranje razvija djetetovu inteligenciju
Pravo vrijeme za poticanje inteligencije kroz igru je rano djetinjstvo, zato Glazbena škola u ovoj dobi najbolji izbor.

Sviranje instrumenta u ranom djetinjstvu potiče razvoj intelektualnih sposobnosti, te predviđa veći uspjeh i ostvarenje potencijala u odrasloj dobi.Stoga nemojte čekati, nego svom djetetu što prije pružite priliku za što veći razvoj i uspjeh. Glazbena škola a upis na satove sviranja trenutno je mudra odluka.

Naša udruga iDEAlab nastavlja podržavati razvoj potencijala mladih. Nadamo se da znanstveno potkrijepljenim savjetima možemo poboljšati uspjeh i budućnost sljedećih generacija.

Želite svoje dijete upisati u glazbenu školu?

Više saznajte na stranicama glazbene škole Bravissimo ➡ 

Bilješka :

Ovaj članak objavljen je na našem portalu, u sklopu inicijative podrške domaćim poduzetnicima koju provodi udruga iDEAlab.

hr