3 STAVKE NA KOJE TREBATE OBRATITI PAŽNJU TIJEKOM RAZGOVORA ZA POSAO, SASTANKA ILI JAVNOG NASTUPA

Sve tri situacije mogu biti vrlo stresne i izazovne. Zajedničko im je to što im je svima potrebna priprema kako bi se pokazali u najboljem svjetlu. Sam proces pronalaska posla zaista je velik posao koji je iscrpljujući, zahtijeva puno vremena, angažmana i pažnje za detalje. Postoji nekoliko važnih stavki na koje morate posebno obratiti pozornost kako biste lakše došli do svog cilja, odnosno pronalaska posla ili boljeg rezultata.

voditeljica poslovne žene moderan ured s poslovnim ljudima koji rade

  1. PRIPREMA

Vrlo je važno da se pripremite. Kada je u pitanju razgovor za posao, vrlo je važno informirati se o tvrtki u kojoj želite raditi. Zaista nema ništa gore nego odgovoriti na pitanja "Recite nam zašto želite raditi za nas?" ili "Što znaš o nama?" samo ne znaš odgovor jer nisi ništa pročitao. S druge strane, kada je u pitanju javni nastup, prezentacija ili poslovni sastanak, važno je biti siguran u riječi koje izgovarate. Ako imate tremu i tremu prije javnog nastupa, vježbajte pred ogledalom kao i pred svojom obitelji te ćete na taj način steći samopouzdanje i poboljšati svoje samopouzdanje. Formula uspjeha je svakako vježba pa ponavljajte lekcije!

ured ekonomista

 

  1. KAKO SE ODJEVATI?

Odijelo ne čini čovjeka, ali svakako govori puno o njemu. Svojom garderobom svakako utječemo na prvi dojam kao i na to kako će nas drugi doživjeti. Vrlo je važno da prije svega budete uredni i čisti. Osim toga, jako je bitno da vam je ugodno jer se to osjeti. Često, ako izađete iz svog uobičajenog stila, promijenite i svoje ponašanje. Istražite tvrtku za koju se prijavljujete ili provjerite vrstu događaja i ljude koji sudjeluju kako ne biste propustili temu. Razgovarali smo s Aleksandrom, vlasnicom modnog brenda drsko koji je poznat po svom ležernom poslovnom stilu. Izdala nam je par teza kojima bismo se trebali voditi pri odabiru outfita za određenu prigodu. Kao što smo spomenuli, vrlo je važno biti svoj, tako se vodila kreirajući razne poslovne komade s daškom urbanosti koji ne ispadaju iz tradicionalnog i očekivanog izgleda. Budite svoji, budite posebni i budite odabrani. Poštujte kodekse, dekoltei i kratke suknje svakako nisu ono što je poželjno, skrivajte tetovaže dok se ne uvjerite da tvrtka nema pravila vezana uz njihovu vidljivost i da se vodi načelom više je manje — bez previše šminke, nakita i mode pojedinosti.

portret mlade dame bijelo odijelo samopouzdan

  1. ŠTO IZBJEGAVATI?

Kašnjenje nije opravdano! Pobrinite se da dođete u pravo vrijeme jer na taj način pokazujete poštovanje prema poslodavcu i njegovom vremenu. Žvakaće gume, konzumaciju hrane i pića također treba izbjegavati u širokom rasponu. Isključite mobitel, složit ćete se da ne odajete dojam posvećene osobe i profesionalne osobe ako vam telefon zazvoni tijekom razgovora, sastanka ili prezentacije.

portret izbliza ozbiljna mlada azijska žena

Vjerujemo da ako se pridržavate svega navedenog, nemate razloga za strah. Ostaje nam samo da vam poželimo sreću!

Bilješka:

Ovaj članak objavljen je na našem portalu u sklopu tečaja "Moja karijera od nule do heroja (02Hero)", čiji je jedan od organizatora iDEAlab. Podaci u članku ne predstavljaju stvarne proizvode ili usluge, već su isključivo zamišljeni projekt polaznika za potrebe tečaja.

hr