Zašto je nega šapa naših pasa neophodna za njihovo zdravlje?

Da li ste znali da je nega šapica naših pasa jednako važna za njihovo zdravlje i dugovečnost kao i kvalitetna hrana, kupanje, aktivnost?

Jastučići na šapama imaju zaštitnu ulogu odnosno štite pse od povreda, hladnoće i toplote a takođe im pomažu prilikom kretanja, uspostavljanja stabilnosti i fleksibilnosti. Pored toga, pomažu im da se kreću po hrapavoj i klizavoj površini. 

Koža u predelu šapa je dosta osetljiva zbog čega se ona lako isušuje, puca i postaje gruba. To često dovodi do toga da se pas prekomerno liže što može dodatno pogoršati stanje samih šapa. 

Bitno je da znamo koji faktori mogu oštetiti šapice i na koji način mi možemo pomoći našim  voljenim psima da sačuvaju svoje šapice. 

pet g4a1252ecc 1920

 

Šta uzrokuje isušivanje šapa pasa?

 

  • TOPLO I HLADNO VREME – Trčkaranje po pesku i vrelom asfaltu tokom letnjih dana može oštetiti šape naših vernih drugara, a isto tako tokom zimskih dana i boravka u zagrejanim prostorijama koža pasa se veoma lako isušuje naročito u predelu šapa i njuške.

 

  • ALERGIJE – alergijske reakcije se naročito mogu odraziti na predeo šapa, zbog čega naši psi umeju prekomerno da ih ližu i time dodatno oštećuju

 

  • IZLOŽENOST IRITIRAJUĆIM HEMIKALIJAMA – Bilo da se kreću napolje ili unutra, često se dešava da šape naših pasa dođu u kontakt sa hemikalijama koje oštećuju kožu šapa. Pored toga, njihovim lizanjem pas ih lako može uneti u svoj organizam.

 

  • ZDRAVSTVENI PROBLEMI – jako suvi i ispucali jastučići mogu biti simptom oboljenja koje se naziva hiperkeratoza a koja predstavlja kožni problem kada ona previše proivodi keratina. Ako primetite da Vaš pas ima izraženo ispucale šape najbolje je da se obratite veterinaru.

 

Kako da adekvatno negujete šape svog psa i učinite mu korake lakšim i radosnijim?

 

  1.  Negujte KOŽU šapa

Redovna nega kože šapa je neophodna za njihove radosne korake. Zbog toga nakon svake šetnje ili igre nežno mu obrišite šape maramicom i time sprečite da se prljavština nakuplja. 

  1. Negujte KRZNO na šapama

Krzno na šapama se razlikuje od rase do rase. Tokom zimskih dana kod dugodlakih rasa važno je šišati krzno na šapama i između prstiju. Na taj način se sprečava nakupljanje vode i snega što kasnije može doprineti smrzavanju dlake i nastanku ozbiljnijih povreda. Šišanje dlake kod dugodlakih pasa je neophodno i tokom letnjih dana kako ne bi došlo do upetljavanja trave.

  1. Negujte NOKTE

Ukoliko možete da čujete nokte dok Vaš pas hoda po čvrstoj podlozi, to je znak da je vreme da se skrate. Redovno i pravilno skraćivanje noktiju je neophodno kako bi se sprečilo lomljenje nokta, urastanje i druge komplikacije do kojih može doći.

Untitled design 5

Razgovarali smo sa Anom, predstavnicom Meggy kozmetike koja je namenjena nezi i higijeni naših četvoronožnih prijatelja. Ana naglašava da je tokom letnjih dana, briga o šapama posebno važna. 

,,Ni nama ljudima nikako ne prija šetnja po usijanom pesku ili asfaltu, a možete zamisliti kako je ljubimcima sa njihovim osetljivim šapama. 

Zbog toga izbegavajte šetnje tokom najtoplijih perioda dana i uvek proveravajte koliko je podloga po kojoj se kreće Vaš pas topla. Pored toga, tokom zimskih dana, bitno je imati na umu da hodanje po snegu i ledu može lako ošeteti šape.’’

Ono što definitivno može pomoći Vašem psu da zaštiti i oporavi svoje šapice jeste balzam za šape čija je uloga upravo da nahrani kožu na šapicama, da je obnovi i pruži potrebnu negu i zaštitu. 

Na našem tržištu Meggy kozmetika vam nudi potpuno prirodan balzam za negu šapa napravljen od lekovitih sastojaka poput nevena, kantariona i kokosovog ulja koji pružaju intenzivnu negu i zaštitu šapama na potpuno siguran i bezbedan način. Nakon nanošenja ove vrste proizvoda dešava se da psi počnu da ližu njihove šapice. Iz tog razloga, veoma je važno da su sastojci potpuno prirodni i sigurni za njih za šta se Meggy kozmetika pobrinula.

Više informacija o balzamu za šapice pronađite ovde.

Napomena:

Ovaj članak objavljen je na našem portalu u sklopu kursa „My Career from Zero to Hero (02Hero)“, čiji je jedan od organizatora iDEAlab. Podaci u članku ne predstavljaju realne proizvode niti usluge, već su isključivo zamišljeni projekat polaznika za potrebe kursa.

sr_RS