Zašto je briga o šapama naših pasa neophodna za njihovo zdravlje?

Jeste li znali da je njega šapa naših pasa jednako važna za njihovo zdravlje i dugovječnost kao i kvalitetna hrana, kupanje i aktivnost?

Jastučići na šapama imaju zaštitnu ulogu, odnosno štite pse od ozljeda, hladnoće i vrućine, a pomažu im i pri kretanju, uspostavljanju stabilnosti i fleksibilnosti. Osim toga, pomažu im u kretanju po grubim i skliskim površinama. 

Koža u predjelu šapa je dosta osjetljiva, zbog čega se lako isušuje, puca i postaje gruba. To često rezultira pretjeranim lizanjem psa što može dodatno pogoršati stanje samih šapa. 

Važno je znati koji čimbenici mogu oštetiti šape i kako možemo pomoći našim voljenim psima da sačuvaju svoje šape. 

ljubimac g4a1252ecc 1920

 

Što uzrokuje sušenje šapa pasa?

 

  • TOPLO I HLADNO VRIJEME - Trčanje po pijesku i vrućem asfaltu tijekom ljetnih dana može oštetiti šape naših vjernih prijatelja, a također tijekom zimskih dana i boravka u grijanim prostorijama vrlo se lako isušuje koža pasa, posebno u predjelu šapa i njuške.

 

  • ALERGIJE - alergijske reakcije posebno mogu zahvatiti područje šapa, zbog čega ih naši psi znaju pretjerano lizati i time dodatno oštetiti

 

  • IZLOŽENOST NADRAŽUJUĆIM KEMIKALIJAMA - Bilo da se kreću vani ili unutra, često se događa da šape naših pasa dođu u kontakt s kemikalijama koje oštećuju kožu šapa. Osim toga, lizanjem ih pas može lako unijeti u svoje tijelo.

 

  • ZDRAVSTVENI PROBLEMI - jako suhi i ispucali jastučići mogu biti simptom bolesti koja se naziva hiperkeratoza, a to je problem kože kada proizvodi previše keratina. Ako primijetite da vaš pas ima izražene ispucale šape, najbolje je da se obratite veterinaru.

 

Kako adekvatno njegovati šape svog psa i učiniti mu korak lakšim i radosnijim?

 

  1.  Njegujte KOŽA šapa

Redovita njega kože šapa neophodna je za njihove radosne korake. Stoga mu nakon svake šetnje ili igre nježno obrišite šape maramicom kako se ne bi nakupljala prljavština. 

  1. Njegujte KRZNO na šapama

Krzno na šapama razlikuje se od pasmine do pasmine. Tijekom zimskih dana kod dugodlakih pasmina važno je šišati krzno na šapama i između prstiju. Na taj način se sprječava nakupljanje vode i snijega, što kasnije može pridonijeti smrzavanju dlake i nastanku težih ozljeda. Šišanje dlake dugodlakih pasa potrebno je i tijekom ljetnih dana kako se trava ne bi petljala.

  1. Njegujte NOKTI

Ako možete čuti nokte dok vaš pas hoda po čvrstom tlu, to je znak da je vrijeme da ih podrežete. Redovito i pravilno rezanje noktiju je neophodno kako bi se spriječilo lomljenje noktiju, urastanje dlačica i druge komplikacije koje se mogu pojaviti.

Dizajn bez naslova 5

Razgovarali smo s Annom, predstavnicom Meggy kozmetike koja se posvetila njezi i higijeni naših četveronožnih prijatelja. Anna naglašava kako je tijekom ljetnih dana njega šapa posebno važna. 

"Ni mi ljudi ne volimo hodati po vrućem pijesku ili asfaltu, a možete zamisliti kako je kućnim ljubimcima s njihovim osjetljivim šapama." 

Stoga izbjegavajte šetnje tijekom najtoplijih razdoblja dana i uvijek provjerite koliko je topla podloga po kojoj vaš pas hoda. Osim toga, tijekom zimskih dana važno je imati na umu da hodanjem po snijegu i ledu možete lako ozlijediti šape.''

Ono što vašem psu svakako može pomoći u zaštiti i oporavku šapa je balzam za šape čija je uloga upravo da nahrani kožu na šapama, obnovi je i pruži potrebnu njegu i zaštitu. 

Na našem tržištu Meggy kozmetika Vam nudi potpuno prirodan balzam za njegu šapa napravljen od ljekovitih sastojaka poput nevena, gospine trave i kokosovog ulja koji na potpuno siguran i siguran način pružaju intenzivnu njegu i zaštitu šapa. Nakon nanošenja ove vrste proizvoda događa se da psi počnu lizati šape. Iz tog razloga vrlo je važno da sastojci budu potpuno prirodni i sigurni za njih, za što se pobrinula kozmetika Meggy.

Pronađite više informacija o balzamu za šape ovdje.

Bilješka:

Ovaj članak objavljen je na našem portalu u sklopu tečaja "Moja karijera od nule do heroja (02Hero)", čiji je jedan od organizatora iDEAlab. Podaci u članku ne predstavljaju stvarne proizvode ili usluge, već su isključivo zamišljeni projekt polaznika za potrebe tečaja.

hr