Spušteni plafoni – savremene ideje za uređenje doma
spusteni plafoni

Dizajn plafona od gipsanih ploča jedan je od najzanimljivijih načina da ulepšate svoj dom. U rukama iskusnog majstora, mogućnosti su beskonačne. Od mora genijalnih opcija, problem može biti samo za koju da se odlučite. Kreirajte moćnu i jedinstvenu estetiku, kakvu nema niko u Vašem okruženju.

Gipsane ploče su idealan izbor ako želite da brzo napravite prelep plafon. Prilagodljivost gipsa omogućava da se iseče u bilo koji oblik koji želite, da izbušite sve rupe bez straha od pukotina, strugotina, ogrebotina. 

Raskošan enterijer kakav ste ranije viđali samo u luksuznim domovima slavnih, više nije nedostižan san za Vas. Danas, po pristupačnim cenama i u kratkom roku, Vaš dom može dobiti vrhunski stilizovan enterijer.

Spušteni plafoni od gipsa

Jednoličnost prostorije možete razbiti ugradnjom spuštenog plafona. Dobićete mnogo atraktivniji enterijer, jer će naglašeni detalji Vašu sobu učiniti daleko interesantnijom i nesvakidašnje lepom.

Osim što doprinose originalnoj estetici, njihova bitna prednost je i što mogu da prikriju ružne instalacije ili nedostatke na plafonu. Popravka plafona može biti vrlo skupa ili čak neizvodljiva, tako da je ovo vrlo lepa alternativa.

Spušteni plafoni pružaju još funkcionalnosti za Vas. Oni smanjuju prostoriju, a takođe služe i za postizanje bolje toplotne izolacije. Dakle, doprinose Vašem komforu.

Ostale prednosti su jednostavnost ugradnje, povoljna cena, protivpožarne karakteristike, laka popravka i rekonstrukcija enterijera

Rade sa na metalnoj podkonstrukciji, na razmaku od 50 cm. Konstrukcija može biti jednostruka i dvostruka, u zavisnosti od visine spuštanja i načina kačenja. 

Jednostruka konstrukcija za minimalno spuštanje. Dvostruka konstrukcija koristi se za spustanjanja veća od 12cm. Ploče koje se koriste su standardne ploče, vlagootporne i vatro-otporne – u zavisnosti od Vaših potreba.

Kakav dizajn mogu imati spušteni plafoni od gipsa?

 

  • Gipsani detalji na plafonu – stilizovano i upečatljivo

spusteni plafoni, gipsani radovi

Gips kao materijal savršen je i za poravnavanje i za stvaranje vrlo efektnih trodimenzionalnih oblika. Pojedinačni elementi su pričvršćeni zavrtnjima ili specijalnim suspenzijama na metalnom okviru, u kojem je vrlo lako sakriti (i, ako je potrebno, zameniti) ožičenje. 

Da bi se pravilno montirali nestandardni elementi (cveće, lišće, leptiri, krivulje, oblaci, mesec, zvezde itd.) potrebna je posebna veština. Ipak, takav dizajn će svojom jedinstvenom lepotom očarati i decu i odrasle. Poželjno je da se paleta boja plafona preklapa sa dizajnom zidova, nameštaja, a elementi napravljeni u istom stilu.

Plafoni od gipsanih ploča biće dobar dodatak svakom stilu. Aristokratski viktorijanski, delikatna estetika u stilu Provanse, elegantni klasici sa naglašenim simetričnim lukovima… 

U vikendici ili prostranom potkrovlju možete pričvrstiti grede od gipsanih ploča. Npr. kosi plafoni se koriste najviše u potkrovljima u kombinaciji sa izolacijom i parnom branom. Za uzdržani modernistički stil ili lakonski japanski stil, pogodni su strogi geometrijski oblici. 

  • Spušteni plafoni sa rasvetom – luksuzna elegancija

spusteni plafoni

Tip osvetljenja birate u zavisnosti od efekta koji želite da postignete. Osvetljenje će dodatno akcentovati jedinstven dizajn plafona koji ste izabrali.

Izaberite ovalne ili nepravilne oblike spuštenih plafona, naglasite ih svetlom i prostorija će dobiti upadljiv i dramatičan izgled. Ako luster postavite unutar plafona time ćete pogotovo skrenuti pažnju na neobičan oblik i dizajn.

Za sobe poput spavaće, gde želite romantičan i spokojan ambijent, preporučuje se suptilnije osvetljenje. Možete ga odlično uklopiti na nosače plafona.

Ugradna svetla daju zanimljive vizuelne efekte, mada ih svakako treba kombinovati sa drugim vrstama rasvete za veću funkcionalnost. Još jedan način da istaknete njihovu unikatnu arhitekturu, jeste da spušteni plafon uokvirite LED svetlosnim trakama.

Vrlo su popularni skrivači svetla. Rasveta npr. vrlo lepo izgleda ugrađena u kaskade (plafoni sa višim i nižim delovima). Najčešće se koriste LED svetla. Za elegantan, nežan sjaj izaberite bela svetla, dok za razigraniji, efektniji izgled možete koristiti LED sijalice u boji.

Za sve ove zahteve, jako je bitno da Vaš izvođač gipsanih radova poznaje i elektriku. Čak i ako ne bude sam izvršio razvodnju rasvete, bitno je da što bolje iskomunicira sa električarem koji to radi, da bi rezultati bili maksimalni.

Gde se sve mogu postaviti spušteni plafoni?

 

Spušteni plafoni daju efektan izgled kada se postave iznad šanka u trpezariji, između TV-a i garniture za odmor u dnevnom boravku, duž ulaznog hodnika… Ideja je bezbroj. Naše savete počitajte u nastavku.

Dnevna soba

 

Dnevna soba je idealno mesto za hrabre dizajnerske odluke, ako želite da ostavite revolucionaran i upečatljiv utisak. Ako gornji sloj plafona postavite u centar uskog okvira donjeg nivoa, dnevna soba će izgledati viša i svetlija. Istovremeno, za elegantan i savremen ambijent, vredi odustati od lustera u korist širokog ravnog plafona.

Spavaća soba

 

Prilikom uređenja plafona u spavaćoj sobi, bolje je dati prednost glatkim oblicima, pastelnim bojama i mekom sjaju. Biće prikladni fragmenti koji prikazuju nebo, bele oblake, imitaciju zvezdanih sfera. 

Blago trepereća svetla i fluorescentni uzorci daće romantično raspoloženje pred spavanje, ali svetle neonske trake treba ostaviti za dnevne sobe i hodnike. Takođe, iznad kreveta ne bi trebalo biti glomaznih dizajna i lustera, previše kontrastnih ili sumornih elemenata.

Dečija soba

 

Pri dizajnu dečije sobe, veoma je važno ne preopteretiti prostor. Soba treba da bude prostrana, vesela i razigrana, a slikoviti vizuali od gipsanih detalja, kaskada i svetlosnih skrivača, podstaći će maštu i kreativnost.

Ako imate bebu, masivne višebojne figure u ovom slučaju mogu se podsvesno shvatiti kao pretnja i uplašiti Vaše dete. Da bi bebi bilo udobno, nijanse treba da budu nežne, a svetlost što prirodnija, u mlečno-žućkastom spektru.

Kuhinja

 

Pravi spas u ovom slučaju su vlagootporne gipsane ploče, kojima ćete očuvati prelep dizajn uprkos svakodnevnoj pari od kuvanja i prskanju sudopere. Plafon iznad radne ploče ili šanka daće posebnu atmosferu kuhinji i predstaviti zanimljivu sliku u Vašeg modernog životnog stila.

Hodnik

 

Hodnik i predsoblje zauzimaju malo prostora, ali oni su ti koji odaju prvi utisak o kući. Svetli, obični plafoni sa stalnim osvetljenjem po obodu – najbolji način da se ove, često mračne prostorije, popune svetlom i energijom. 

Neonska traka, kao i reflektori, savršeno se mogu nositi sa ovim zadatkom. Da bi unutrašnjost hodnika bila zanimljivija, tamo možete montirati lučni ili kaskadni plafon od gipsa.

Koja je cena ugradnje spuštenih plafona?

Cena ugradnje spuštenih plafona zavisi od više faktora-obima posla, veličine prostora, količine potrebnog materijala čija trenutna cena na tržištu varira, te bez prethodnih informacija je teško dati konkretnu cenu. Da biste dobili precizne informacije koje se tiču cene, najbolje je da se konsultujete sa majstorom

Gde pronaći majstora za izradu spuštenih plafona?

Ukoliko tražite kvalitet, normalnu cenu, poštovanje reči i datih rokova i sigurnost koju daje preko 15 godina iskustva i stotine zadovoljnih klijenata – preporučujemo szr Monting. Sve što je potrebno je da nas kontaktirate i dobijete BESPLATNU ponudu.

 

Posetite nas na gipsaniradovimonting.rs

 

Članak preuzet sa gipsaniradovimonting.rs

 

Napomena :

Ovaj članak objavljen je na našem portalu, u sklopu inicijative za podršku domaćim preduzetnicima koju sprovodi udruženje iDEAlab.

sr_RS