Psiholog, Psihijatar, Psihoterapeut, koja je razlika, kome i kada se obratiti?

Kada pričamo o zdravlju i redovnim pregledima, često zaboravimo da pored našeg fizičkog zdravlja potrebno je i da obratimo pažnju na naše mentalno zdravlje. U svetu, kao i u našoj zemlji, postoje licencirani stručnjaci za mentalno zdravlje koji nam mogu pomoći da radimo na sebi, poboljšamo kvalitet svog života i očuvamo naše mentalno zdravlje.

Da pronadjete pravog stručnjaka koji će vam pomoći da započnete svoj terapijski proces, nije lak zadatak. Dobra vest je da postoje stručnjaci za mentalno zdravlje koji su posvećeni pružanju dobre terapije i realnih rešenja za prevazilaženje svakodnevnih životnih problema.

Kroz ovaj članak pokušaćemo da vam razjasnimo razliku između, psihologa, psihijatra i psihoterapeuta.

Razgovarali smo sa terapeutima iz centra za psihološki razvoj “Upoznaj Sebe” iz Novog Sada, koji su nam pomogli da razjasnimo razliku izmedju ova tri terapeuta:

Ko je psiholog i kako nam psihologija može pomoći?

 

Psihologija obuhvata učenje o ljudskom ponašanju, kao nauka morala je da odredi svoj metod merenja te je za to izabrala testove i statistiku. Psiholozi su zato stručnjaci u polju klasifikacije ljudskog ponašanja, oni mogu na osnovu svojih testova da vam daju detaljnu analizu vaše ličnosti i da budete oduševljeni sa tim, medjutim sa tim rezultatima obično nemate puno svrhe, osim u odredjenim situacijama kada mora da se uspostavi adekvatna dijagnoza radi adekvatne terapije lekovima”, rekla nam je Jelena, master psiholog i psihoterapeut iz centra Upoznaj Sebe.

 

Ko je psihijatar?

 

“To nas dovodi do psihijatara. Psihijatar je osoba koja je doktor medicine sa posebnom specijalizacijom na psihijatriji. Kako je psihijatar doktor medicine, oni su zaposleni u bolnicama, i njih posećuju ljudi kojima je potrebno uspostaviti dijagnozu i prepisati adekvatnu terapiju. U svom radu, oni najčešće koriste farmakoterapiju (lekovi). Stoga, osnovni posao psihijatra je da ustanovi dijagnozu i da lekove svom pacijentu. Priča sa psihijatrom iako ponekad prijatna nije adekvatan tretman ličnosti te često ne rešava dublje probleme osobe koja se javlja za pomoć”. 

 

Kada je vreme da se obratimo psihoterapeutu?

 

Psihoterapeuti su diplomirani psiholozi, ili čak doktori medicine – psihijatri, koji imaju dodatnu edukaciju iz oblasti psihoterapije. Psihoterapijska škola traje dodatne 4 godine i pravaca u psihoterapiji ima mnogo (TA – transakciona analiza, REBT, Geštalt,…). Kada želite da pričate sa nekim i kroz priču rešite svoje probleme, prava osoba za Vas je psihoterapeut! Za razgovor sa psihoterapeutom nije vam potrebna dijagnoza, niti će vam psihoterapeut prepisivati farmakoterapiju, odlazak kod psihoterapeuta predstavlja brigu o sebi i svom mentalnom zdravlju. Po potrebi psihoterapeut će vas uputiti na psihijatra, ali samo osobe koje su se dodatno edukovale u polju psihoterapije su dovoljno stručne da vam pomognu da napredujete i osnažite se kroz razgovor sa njima. Proces psihoterapije je dug, i zahteva angažovanje i psihoterapeuta i vas, započinje sa pričom i pronalaženjem dubljih problema, a zatim i rad na savladavanju tehnika i prevazilaženju poteškoća. Psihoterapija je dug proces, ali rezultati su trajni”. 

 

Za kraj,

 

Nadam se da smo uspeli da vam pomognemo da donesete odluku koji od ovih terapeuta je za vas, ili da vas odvažimo za sledeći korak, a to je kratak razgovor sa terapeutom, kliknite ovde i porazgovarajte sa stručnjacima iz centra za psihološko savetovanje i psihoterapiju Upoznaj sebe, oni su tu za vas, da vam pomognu da upoznate sebe bolje, da otpetljate zapetljane delove svog života i vratite se na put ka svojoj autentičnosti.

 

Ukoliko niste sigurni ili želite da saznate još, kontaktirajte terapeute iz centra za psihološko savetovanje i psihoterapiju ili saznajte više na sledećem linku: upoznajsebe.02hero.rs

Napomena:

Ovaj članak objavljen je na našem portalu u sklopu kursa „My Career from Zero to Hero (02Hero)“, čiji je jedan od organizatora iDEAlab. Podaci u članku ne predstavljaju realne proizvode niti usluge, već su isključivo zamišljeni projekat polaznika za potrebe kursa.

sr_RS