Online trening za predstavnike javnog preduzeca Nacionalni parkovi CG (Prilog CPM izvestaj) 

Vreme održavanja: 22-27. april 2020. (4 radna dana)
Učesnici: JP Nacionalni parkovi Crne Gore
Broj učesnika: 8
Online platforma: ZOOM
U okviru treninga i obuke za upravljanje projektima u okviru EU INTERREG i IPA prekograničnog programa rad je bio organizovan po celinama i to tako što je izvršena podela u 4 dana sa zaokruženim temama i to:
DAN I – EU FONDOVI uopšteno, dostupni fondovi za organizacije iz CG, uvod u razvoj projektne aplikacije
DAN II – Project Cycle Management (PCM), Logička matrica, analiza stejkholdera i analiza problema
DAN III – Opis projekta, ciljevi, relevantnost, metodologija, radni plan, održivost sa pratećim praktičnim vežbama
DAN IV – Izrada budžeta projekta, optimizacija troškova sa praktičnim vežbama.
Učesnici su imali priliku da učestvuju interaktivno u obuci i da istovremeno postavljaju pitanja kako se trening odvijao. Ovo je prednost rada online sa manjim grupa (do 10 učesnika) gde je moguće prilagođavati trening i odgovarati na pitanja učesnika direktno. Mana online obuke je da to nije moguće raditi za veće grupe.
Rad sa grupom preko online platforme ima prednost u tome što su učesnici opušteniji jer su u svom nekom okruženju i mogu da se nameste za predavanje kako njima najviše odgovara. Mana je to što nemaju potrebu za pauzama i radi se tako reći sa jednom kraćom pauzom od 30min za ručak i to je to pošto nema potrebe za kafe pauzama.
Trening je potrebno ponuditi kao pripremu za aktuelne pozive što ovaj put nije bio slučaj jer trenutno nema jasnih smernica za buduće pozive no to je nešto što će se veoma brzo desiti i do kraja godine bi trebalo imati spremne obuke po nacrtima okvira za 2021-2027 koji će izaći za sve INTERREG i IPA CBC projekte.
Mana ovog vida treninga je što nije bilo moguće održavanje klasičnih vežbi pri čemu bi trener išao od učesnika do učesnika i pregledao šta je urađeno nego smo prinuđeni da im vežbe dajemu u vidu domaćeg zadataka koji se sutradan nakon pregleda komentarisao.

CPM izvestaj

sr_RS