Najbolji advokati Novi Sad – kako izabrati advokata za firmu?
Najbolji advokati Novi Sad - kako izabrati advokata za firmu?

Kao udruženje usmereno na promociju preduzetništva u Srbiji, od naših članova i partnera često čujemo sledeću dilemu: kako izabrati najboljeg advokata za svoj biznis?

Pravni saveti i usluge su apsolutna nužda svake firme koja planira da ozbiljno vodi svoj posao. Pored knjigovođe, advokat je ključni deo Vašeg tima, koji treba maksimalno da Vas podržava pri upravljanju Vašim poslom.

Advokatske usluge su potrebne od samog osnivanja i registracije firme, zatim sastavljanja ugovora o radu sa zaposlenima, ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji sa klijentima i zatim, brojnih drugih regulativa u oblasti kompanijskog i radnog prava.

Pored sastavljanja obavezne dokumentacije, kao što su osnivački akti, statuti, pravilnici – advokat je tu da Vam pomogne i u slučaju radnih sporova, pregovora, disciplinskih i žalbenih postupaka.

Sve bitnije postaje IT pravo, koje podrazumeva savetovanje freelancer-a i IT kompanija po pitanju prava i obaveza Naručioca i Developera. Tu su i saveti o primeni GDPR-a, politike privatnosti i zaštiti autorskih prava i intelektualne svojine na internetu.

Ali kako otkriti ko su najbolji advokati? Novi Sad ih svakako ima mnogo.

Naš stručni saradnik, advokat Marijana Kovačević, koja je i sama iskusna i uspešna u radu sa pravnim licima, iznela nam je nekoliko bitnih saveta.

6 stavki na koje treba obratiti pažnju kada birate advokata za Vašu firmu

Najbolji advokati Novi Sad - kako izabrati?

Izbor pravog advokata je dugotrajan, ali važan proces. Za početak, napravite listu potencijalnih kandidata tako što ćete razgovarati sa poslovnim savetnicima, ljudima u Vašoj industriji i drugim pouzdanim izvorima. Možete konsultovati veb stranice advokatskih firmi, druge onlajn resurse ili advokatske komore.

Sledeći korak je sužavanje spiska potencijalnih kandidata i odluke sa kim biste želeli da se čujete ili sastanete. Kontaktirajte i razgovarajte sa više advokata sa Vaše liste.

Tokom daljih razgovora, treba da uzmete u obzir sledećih 6 stavki pri odlučivanju koji je najbolji advokat za pravne potrebe Vaše kompanije.

1. Pronađite advokata sa relevantnim iskustvom

Odgovarajući nivo iskustva jedan je od najvažnijih kriterijuma pri izboru advokata. Želite advokata koji je uspešan u rešavanju problema kakav Vi imate. Prethodni uspesi u istoj oblasti povećavaju verovatnoću da Vam pomogne pri rešavanju Vašeg problema.

Godine rada, broj predmeta u određenoj oblasti, kao i prethodni rezultati su važne stvari koje treba uzeti u obzir prilikom procene advokatskog iskustva.

Zajedno sa iskustvom dolazi i bolje poznavanje drugih ličnosti uključenih u proces, kao i konkurencije i njihovog načina rada, što može biti od posebnog značaja na sudu. Stečene veštine, mudrost i perspektiva za procenu rizika mogu biti presudne u razvoju Vaše pobedničke strategije. Sa nizom prethodnih uspeha, dolazi i samopouzdanje advokata koji će Vas odlučno voditi kroz sve preokrete i obrte pravnog procesa.

Pregledanje veb stranice advokatske firme takođe će Vam dati uvid u obim prakse firme. Istražite veb sajt svake firme sa Vaše uže liste i proguglajte firmu i pojedinačne advokate. Ovi koraci će vam pomoći da procenite dubinu i širinu prakse firme.

2. Izaberite specijalistu za Vaš problem

Treba Vam advokat koji dobro razume problem sa kojim se suočavate. Postoje različiti ogranci zakona i u današnje vreme većina advokata ima svoju užu specijalnost, slično kao doktori. Ne biste pristali da Vam dermatolog operiše srce, zar ne?

Da biste saznali ko su najbolji advokati za Vaš slučaj, morate prvo odrediti koja vrsta advokata je najpogodnija za rešavanje Vaših problema. Tokom ove početne faze, konsultujte se sa opštim korporativnim advokatom ili drugim poslovnim savetnikom od poverenja, kao što je Vaš računovođa.

Kada su firme u pitanju, pre svega Vam je neophodan advokat koji je specijalizovan za radno ili korporativno pravo. Specijalista će biti najbolje obavešten za svoju oblast i dobro poznavati „cake“ koje su primenljive baš na Vaš problem. Ovo usko znanje je od suštinskog značaja, jer može biti marginalna razlika u pobedi ili gubitku za Vaš slučaj.

Najbolji advokati Novi Sad - radno pravo i korporativno pravo

3. Najbolji advokati su izvanredni komunikatori

Advokati su plaćeni da komuniciraju sa svojim suparnicima i onima koji sude u njihovim slučajevima. Jednako važno je, međutim, pronaći advokata koji može efikasno komunicirati sa Vama. Želite advokata koji razume Vaše brige i redovno Vas obaveštava o dešavanjima u Vašem slučaju.

Najbolji advokati imaju sposobnost da komuniciraju na organizovan i razumljiv način. Advokat treba dobro da proceni da li su komunikacija uživo ili e-mail najprikladniji. Advokat takođe treba da shvati da preterano objašnjavanje tehničkih stvari može biti nepotrebno i neisplativo.

Kada se od Vas zatraži da donesete odluku ili stupite u akciju, advokat treba da sažeto objasni opcije koje su Vam dostupne. Takođe, treba da Vam iznese praktične i pravne prednosti i nedostatke različitih tokova radnji i druga pitanja koja su relevantna za Vašu odluku.

4. Najbolji advokati ostavljaju profesionalan utisak

Profesionalnost je više od ličnosti. To uključuje određene objektivne radnje i ponašanja koja razlikuju najbolje advokate od prosečnih. Od profesionalnog advokata možete očekivati da:

  • Pridržava se svih važećih zakona i etičkih kodeksa
  • Deluje u Vašem najboljem interesu
  • Radi efikasno i ekonomično, u skladu sa Vašim resursima
  • Redovno uzvraća sve telefonske pozive i otvoreno komunicira s Vama
  • Dolazi na sastanke dobro pripremljen i na vreme
  • Postupa brzo i po potrebi
  • Pruža savete o alternativnim načinima rešavanja sporova
  • Ponaša se prikladno u svim situacijama

Advokat treba posvećeno i predano da štiti Vaše najbolje interese. Najbolji advokati preuzimaju inicijativu nad Vašim problemom i posvećuju se pronalaženju pobedničkih rešenja.

Najbolji advokati Novi Sad - utisak profesionalnosti

5. Izaberite advokata čiji pristup odgovara vrednostima Vaše kompanije

Ličnost i pristup klijentu ili rešavanju problema, razlikuju se od advokata do advokata. Pored pronalaženja profesionalnog i stručnog advokata, trebalo bi da uskladite njegove osobine sa Vašim stilom, ličnošću i pristupom.

Potcenjivanje značaja ovog subjektivnog faktora bila bi ogromna greška. Biće Vam mnogo lakše ako sarađujete sa advokatom s kojim Vam je prijatno i kome možete verovati da će se pobrinuti za stvari koje mogu uticati na Vaše poslovanje.

Na veb stranici advokata, obavezno pročitajte stranicu O nama, kako bi Vam njihove vrednosti i pristup bili jasniji. Procenite da li Vam se dopada njihov način rada, jer to je bitan faktor za uspeh Vaše saradnje.

6. Cena advokatskih usluga kao faktor odluke

Cene advokatskih usluga su zakonom propisane i jednake su u svim advokatskim kancelarijama. Način plaćanja i cene određene su advokatskom tarifom koju je donela Advokatska komora Srbije.

Prema advokatskoj tarifi, prepoznaje se razlika nagrade za rad advokata i naknade troškova za rad advokata. Pored naplate za rad na konkretnom predmetu klijenta, advokati imaju pravo da naplate i sve propratne troškove, neophodne za rad na tom predmetu.

Svakako savetujemo da na inicijalnom sastanku sa svojim advokatom porazgovarate o svim glavnim i mogućim propratnim troškovima. Konsultujte se sa više advokata pre nego što donesete odluku. Iako je advokatska tarifa identična, neki advokati Vam mogu predložiti „skuplji put“ do rešenja Vaših problema, kada možda postoji jednostavnije rešenje.

Da biste saznali cenu usluga za Vaš predmet u Advokatskoj kancelariji Kovačević Novi Sad, pozovite 063/8637018 ili pošaljite email na adresu office.adv.kovacevic@gmail.com

Najbolji advokati Novi Sad – lakša odluka uz naših 6 smernica

Najbolji advokati Novi Sad - 6 smernica pri izboru

Ovih šest smernica možda ne može pokriti svaku situaciju i drugi faktori takođe mogu biti relevantni za Vaš konkretan slučaj. Ipak, ova kratka lista trebalo bi da Vam pomogne pri izboru advokata koji najbolje odgovara Vašim potrebama.

Za konkretnu pravnu pomoć i savete za Vaš slučaj, preporučujemo da kontaktirate Advokatsku kancelariju Kovačević Novi Sad.

Napomena :

Ovaj članak objavljen je na našem portalu, u sklopu inicijative za podršku domaćim preduzetnicima koju sprovodi udruženje iDEAlab.

sr_RS