Kako otvoriti firmu u Srbiji?

Već neko vreme imate biznis ideju, želite da otvorite „nešto svoje“,  ali se plašite da ne uspe, a i teško je srediti sve papire i otvoriti svoju firmu..

Verujte, ako zaista to želite, nije ni malo strašno, samo treba da budete upućeni u neophodne korake i istrajni.

Pa, kako pokrenuti biznis i otvoriti svoju firmu?

Pre nego što pokrenete postupak osnivanja preduzeća potrebno je da znate koja će biti pravna forma vašeg privrednog subjekta. Odnosno, procedura zavisi od toga da li ćete pokrenuti postupak osnivanja DOO ili ćete se registrovati u APR-u kao preduzetnik.

Iako je otvaranje firme u našoj zemlji relativno brz postupak, ne postoji prečica i trik kako najlakše uraditi to. Ipak, ako želite da izbegnete sve što se tiče papira i pravne strane naš savet je se konsultujete sa stručnom osobom – advokatom, kako biste izbegli eventualne pogrešne korake koji bi kasnije mogli da negativno utiču na Vaše poslovanje.

Prvi koraci pri otvaranju firme

Kada osnivate firmu, uvek registracija firme počinje upisom u privredni registar i podnošenjem registracione prijave na propisanom obrascu APR-a. Rok za odlučivanje da li će prijava biti usvojena ili odbačena je najviše 5 radnih dana. Ako su ispunjeni svi uslovi donosi se Rešenje o osnivanju, odnosno Odluka i Rešenje da se prijava usvaja, a zatim se ista objavljuje na sajtu APR-a. Oni će u saradnji sa Zavodom za statistiku i Poreskom upravom izvršiti registraciju Vaše firme kojoj će biti dodeljen matični broj i poreski identifikacioni broj (skraćeno: PIB).

Za osnivanje firme je neophodna šifra delatnosti

Sva pravna lica i privredni subjekti imaju obavezu da odaberu svoju šifru delatnosti (onu delatnost kojom će se baviti). To podrazumeva obavezu da se prilikom podnošenja prijave za osnivanje preduzeća odredi i navede pretežna delatnost firme, odnosno najvažnija delatnost koju će firma obavljati.

Pečat i otvaranje računa u banci

Kada dobijete rešenje iz APR-a, sledeći korak je pečat i otvraranje računa u banci.

Advokat Marijana Kovačević iz Advokatske kancelarije Kovačević, koja uspešno pruža pravnu podršku fizičkim i pravnim licima, uputila nas je da iako Zakon o privrednim društvima ne propisuje obavezu upotrebe  pečata, većina institucija ga i dalje zahteva. Za izradu pečata je potrebno da pečatorescu dostavite fotokopiju rešenja o osnivanju uz original na uvid, a da biste otvorili račun u banci potreban je osnivački akt, ali i puno strpljenja, jer ovaj proces obično bude dug, zato kontaktirajte svog bankara kako bi Vam pomogao u pripremanju ostale dokumentacije.

Prijava u poreskoj upravi – poslednji korak pri otvaranju firme

Sjajno, stigli ste skoro do kraja procesa otvaranja firme! Od momenta kada dobijete rešenje iz APR-a u roku od 15 dana imate obavezu da podnesete prijavu Poreskoj upravi. Najbolje bi bilo da se konsultujete sa stručnim licem u odabiru modela plaćanja.

Možete videti da proces otvaranja firme u Srbiji nije puno komplikovan, ali je neophodno dosta papira i organizovanosti. Predlažemo Vam da se konsultujete sa stručnim licem koje ima bogato iskustvo sa ovim procesima, kao što je advokat Marijana Kovačević. Tada ćete biti sigurni da nijedan korak niste propustili i da je sa pravne strane sve korektno.

Ukoliko Vam je potreban pravni savet ili pomoć oko konkretnog slučaja, budite slobodni da kontaktirate Advokatsku kancelariju Kovačević, koja se nalazi na adresi Radnička 7, Novi Sad.

To možete učiniti i pozivom na broj 063 8637018 ili javljanjem putem mejla info@mkadvokat.com

 

Srećno u preduzetničkim vodama!

 

 

 

 

 

Napomena :

Ovaj članak objavljen je na našem portalu, u sklopu inicijative za podršku domaćim preduzetnicima koju sprovodi udruženje iDEAlab.

sr_RS