Kako odabrati izvođača gipsarskih radova
gipsarski radovi, majstor

Adaptacija ili renoviranje nisu mali posao, a većini nas zna baš ni jeftin. Uređenje doma Vama znači mnogo, jer to je mesto Vaše slobode, mira i komfora. Kad već toliko ulažete u sopstveni stan, trebalo bi da bude po Vašoj meri.

Ali kako izabrati majstora koji će posao odraditi baš tako?

Kada birate pravog izvođača gipsanih radova, morate razmisliti o nekim ključnim pitanjima. U ovom članku ćemo Vas provesti kroz njih, korak po korak.

 • Naoružajte se osnovnim znanjem
 • Saznajte kako se majstor priprema za Vaš projekat
 • Saznajte kako majstor planira da izvede radove
 • Izaberite nekoga sa konkretnim iskustvom
 • Saznajte šta o njemu kažu prethodne mušterije
 • Koliko se majstor razume u ostale poslove
 • Tražite detaljnu ponudu od više izvođača

Pogledajmo sada svaki od ovih saveta malo detaljnije. Uz njih ćete bićete sigurni kako odabrati izvođača gipsarskih radova.

Naoružajte se osnovnim znanjem

Pokušajte da naučite nekoliko pojmova koje podrazumevaju gipsarski radovi, i to odmah na početku procesa. Steknite osnovno razumevanje o tome šta će Vaš posao verovatno uključivati. Tako ćete biti mnogo sposobniji da postavite relevantna pitanja majstoru, kao i da odlučite da li da ga angažujete ili ne.

Ljudi bi trebalo da sami malo istraže i saznaju koji posao spada u različite vrste gipsanih radova. Postoji mnoštvo foruma i grupa na društvenim mrežama, gde možete čuti tuđa iskustva. Možete postaviti pitanja o poslu koji treba obaviti i o veštinama potrebnim da se sprovedu različiti gipsarski radovi.

Saznajte kako se majstor priprema za Vaš projekat

gipsarski radovi, majstor, cene

Dva zida, malterisana na dva različita načina, u početku mogu izgledati sasvim isto. Ali ono što se krije ispod, ključno je za procenu kvaliteta i dugotrajnosti izvršenog rada. Zbog toga je zaista važno da pitate majstora kako planira da pripremi zidove ili plafone na kojima će raditi.

Sve se može zalepiti tako da u početku izgleda dobro – ali pravo pitanje je koliko će dugo trajati! Jedan gipsar bi mogao da preleti spavaću sobu na potpuno drugačiji način od drugog – način koji oduzima upola manje vremena i košta upola manje. I može izgledati dobro za početak, ali nakon nekog vremena će najverovatnije izbiti pukotine.

Na primer, ako obrađujete stari, krečni malter – koji može biti star 100 godina – taj malter bi mogao da bude neispravan na nekim mestima. Možda izgleda u redu, ali ako se pomeri kada ga pritisnete, morate ga prvo otkloniti! Zatim morate ponovo potpuno malterisati tu oblast pre nego što smete da je skinete – izvadite velike površine i počnite iznova. Ako to ne učinite, težina novog maltera će izazvati pukotine. Možda se to neće dogoditi odmah, ali nakon nekog vremena velika je šansa da hoće.

Zato sve prvo mora da se dobro ispita – kao dobar majstor zaista morate da pređete svaki kvadratni centimetar svakog zida i plafona da biste potražili pukotine. Gurnite, lupite – treba da vidite kakva je podloga pre nego što počnete da radite. To je ključno.

Saznajte kako majstor planira da izvede radove

Veoma bitna stavka je ozbiljnost u pristupanju traženom poslu. Sigurno ne želite majstora koji će samo otaljati radove u Vašem domu.

Gletovanje je deo gipsarskih radova gde majstori često hvataju krivine. Postoji nekoliko tehničkih pitanja koja svakako vredi postaviti o samom procesu. Na primer, neki malteri nanose samo jedan sloj gletovanja. Ovo izgleda dovoljno lepo – ali kada ga ofarbate, pod svetlom lustera ili stone lampe, kasnije ćete videti da postoje aljkavi tragovi gleterice koji će unakaziti Vaš prostor.

Jednoslojno gletovanje preko gipsanih ploča dobro funkcioniše – i mnogi gipsari su to sveli na likovnu umetnost – ali onda kada se nastave dalji radovi preko tog sloja, to ima potpuno drugačiji finiš. Vidi se da je to jedan sloj i da to nije ispravna procedura. Tako da ih obavezno pitajte koliko slojeva gipsa nameravaju da stave!

 

Izaberite nekoga sa konkretnim iskustvom

Iskustvo je vrlo važna stvar u ovom poslu. Ukoliko je Vaš izvođač firma koja se dugogodišnje bavi gipsanim radovima, to Vam daje određenu dozu sigurnosti da će posao odraditi kako treba i za Vas. 

Zašto je to tako? 

Pa, u ovom poslu često dolazi do raznih situacija koje nisu svakodnevne. Takoreći specifične. Ako Vaš majstor dugo radi svoj posao, to povećava šansu da se baš sa Vašom situacijom do sada susretao. Tako da neće puno eksperimentisati, već će pristupiti poslu sa sigurnošću i odraditi ga efektivno.

Saznajte šta o njemu kažu prethodne mušterije

Uvek je dobra ideja majstora izabrati na osnovu preporuke. Zadovoljna mušterija će opisati majstora onako kako jeste. A tek nezadovoljna… 🙂 Prema tuđim iskustvima, najbolje ćete steći utisak o nečijem radu i kvalitetu.

Malterisanje može biti izuzetno neuredan posao, jer se stvara mnogo prašine i lako je da se površine poprskaju mokrim malterom. Dakle, važno je izabrati izvođača koji ima uredan, profesionalan pristup poslu i nakon toga zaista dobro čisti.

Zamolite da vidite radove koje je gipsar sproveo za prethodne mušterije. Najbolje je ako neku od tih mušterija poznajete, pa možete čuti sve iz prve ruke. Osim da se informišete o kvalitetu radova, ne zaboravite da pitate koliko je bio pažljiv oko njihovog doma tokom rada, kao i koliko je počistio nakon.

Koliko se majstor razume u ostale poslove

Tokom uređivanja doma ili renoviranja, sigurno postoji još brdo toga što radite osim gipsarskih radova. Vodo- i elektroinstalateri, keramičari, stolari, moleri… Sve to često ide u paketu u istom vremenskom periodu.  Zato je jako bitno da se Vaš izvođač razume i u ostale poslove, kako bi mogao da sarađuje sa ostalim majstorima koji su angažovani za Vaše druge radove.

U tom slučaju sebi ćete uštedeti mnogo vremena i energije, dok će svi radovi biti međusobno koordinisani. Da Vaš izvođač nema razumevanja za ovo, često biste sebi natovarili dupli posao, jer bi jedni majstori morali da ispravljaju za drugima, i tako u nedogled.

Tražite detaljnu ponudu od više izvođača

Na taj način ćete najbolje uporediti i pronaći odnos cene i kvaliteta koji je pravi za Vas. Da bi dao tačnu ponudu, izvođač često mora sa poseti objekat koji želite da adaptirate.

U slučaju novogradnje, gde mušterija dostavi zaista jasnu i detaljnu specifikaciju, moguće je da majstor da ponudu telefonom. Za renoviranje i prepravke, često je potrebno prvo pogledati sve uživo.

Ako dobijete ponudu od gipsara preko telefona, trebalo bi da se pripremite da možda ta ponuda nije sasvim adekvatna. U telefonskim ponudama majstor bi trebao da Vam da raspon cena umesto tačnog iznosa. Jer, izvođaču često može biti teško da kaže konkretnu cenu, pre nego što vidi posao koji treba da se uradi. 

Na taj način, čak i ako dođe do neočekivanih problema kada majstor vidi koliki i kakav je posao u pitanju, bar ćete se pripremiti unapred. Postoje majstori koji će navesti smešno jeftinu cenu preko telefona – ali onda je drastično podići kada zaista vide posao – a to nije dobro ni za koga.

Kada izaberete svog izvođaća gipsanih radova i posao bude obavljen, ostaje još jedno pitanje – kako da budete sigurni da je posao odrađen kako treba?

Kako izgledaju dobri gipsani radovi?

gipsani radovi, majstor, spusteni plafoni

Bez obzira da li želite da pogledate njegov prethodni rad ili da budete sigurni da je Vaš majstor odradio solidan posao za Vas – evo na šta treba da obratite pažnju da biste procenili kvalitet gipsanih radova:

 1. Kod zidanja pazite na tragove gleterice ili grube delove. Dobar dekorater će se, gotovo sigurno, potruditi da izgladi sve očigledne mrlje, ali ako pogledate duž zida u dobrom svetlu, videćete talase i udubljenja.
 2. Pazite na talasanja površine koja se mogu javiti pri sušenju. To može biti posebno uočljivo tamo gde daske nisu lepo obrađene i umesto toga su spojevi jednostavno prilepljeni i ispunjeni.
 3. Pazite na pojavu prevelikog broja pukotina.
 4. Na spoju zidova i plafona, pukotine mogu ukazivati na to da spojevi nisu pravilno zalepljeni. Trake na bazi papira nisu dobre za ovu situaciju i preporučljiva je mrežasta traka.
 5. Obratite posebnu pažnju pre početka gletovanja. Radnici su možda prethodno bili poslati da zalepe sve spojeve i ćoškove. Pazite da li se traka negde odvaja od ploče. Majstoru u žurbi je i više nego lako da je samo povuče i baci da ne vidite.  
 6. Ako ispitujete svež neukrašen malter, uvek protrljajte gornjom stranom šake po površini, da biste osetili koliko je glatka. Ne koristite dlan jer biste mogli sve da zamastite, a to bi se pokazalo tek nakon dekoracije.

Uz ove smernice kako odabrati izvođača gipsarskih radova, sigurni smo da će Vam ova odluka biti malo lakša. Naša preporuka za odabir izvođača Vaših gipsarskih radova je  szr Monting, koji garantuje kvalitet, poštovanje reči i datih rokova, sigurnost koju potkrepljuje iskustvom preko 15 godina i stotinama zadovoljnih klijenata.

Ukoliko želite da dobijete dodatne savete ili detaljnu besplatnu ponudu szrMoniting-a, posetite sajt gipsaniradovimonting.rs

 

Članak preuzet sa stranice gipsaniradovimonting.rs

Napomena :

Ovaj članak objavljen je na našem portalu, u sklopu inicijative za podršku domaćim preduzetnicima koju sprovodi udruženje iDEAlab.

sr_RS