Izvori finansiranja za ostanak mladih u državi

Na konferenciji „Izvori finansiranja u 2019. godini“, održanoj u Novom Sadu, prisustvovali su mladi poljoprivrednici, privrednici, IT sektor, kao i predstavnici vlasti. Svrha njihovog okupljanja bila je inicijativa za ostanak mladih u zemlji.

„Prošle godine je učinjen korak napred prema nama mladi poljoprivrednicima i preduzetnicima gde smo imali priliku da od ministarstva i sekretarijata dobijemo 70 posto povrata, i to je vetar u leđa“, kako navodi Branislav Sekulić, vrtlar iz Malog Iđoša, izvoznik u pet zemalja.

Sekulić takođe govori o korisnosti skupova ovog tipa, gde može da prikupi sve neophodne informacije o dostupnim konkursima, domaćim i evropskim programima i podsticajima koji su od značaja za unapređenje poslovnih ideja.

„Mi se usmeravamo ka visokokvalifikovanom mlađem kadru i kroz već treću godinu mera i subvencija postižemo rezultat koji je opipljiv i merljiv“, poručuje Ivan Đoković, pokrajinski sekretar za privredu.

Kao jedan od izvora podrške, izdvaja se i „Laboratorija za ideje FTN-a“. Njihova inicijativa, kako navodi Vladimir Todorović, jeste podstaći mlade ljude da kroz sopstvene zamisli kreiraju posao i time povećaju svoju konkurentsnost na tržištu rada.

„Želimo da te ljude dovedemo da od rada za druge rade za sebe, da imaju svoj proizvod, da mogu dobro da ga prodaju, da se naš budžet tako puni“, ističe Bojan Lalić, savetnik ministra za inovacije i tehnološki razvoj.

Okupljeni su se složili da su se pokazali dostojnim poverenja stečenog od međunarodnih velikih kompanija. Dobro poznata svetska kompanija Gugl tvrdi da smo zemlja sa najvećim brojem frilensera po glavi stanovnika, a naša država će učiniti sve da podstakne mlade na ostanak u njoj.

Izvor: rtv.rs

sr_RS