3 STAVKE NA KOJE TREBATE DA OBRATITE PAZNJU PRILIKOM RAZGOVORA ZA POSAO, SASTANKA ILI JAVNOG NASTUPA

Sve tri situacije umeju da budu veoma stresne i izazovne. Ono što im je zajedničko jeste da je svakoj potrebna priprema da bi se pokazali u najboljem svetlu. Sam proces pronalaženja posla je jedan zaista veliki posao koji iscrpljuje, iziskuje dosta vremena, posvećenosti i brige oko detalja. Postoji par bitnih stavki na koje trebate posebno da obratite pažnju da bi lakše došli do cilja odnosno pronalska posla ili boljeg rezultata.

  1. PRIPREMA

Veoma je bitno da se pripremite. Ukoliko je u pitanju razgovor za posao veoma je bitno da se informišete o kompaniji za koju želite da radite. Zaista nema ništa gore nego da na pitanja “Recite nam zašto želite da radite za nas?” ili “Šta znate o nama?”  prosto ne znate odgovor jer niste pročitali ništa. Sa druge strane kada su u pitanju javni nastup, prezentacija ili sastanak za posao bitno je da budete sigurni u reči koje izgovarate. Ukoliko imate strah i tremu pred javni nastup vežbajte kako sami pred ogledalom tako možete i pred ukućanima  i na taj način steknite sigurnost i poboljšate samopouzdanje. Formula za uspeh svakako jeste vežbanje tako da ponovite lekcije!

 

  1. KAKO SE OBUĆI?

Odelo ne čini čoveka ali svakako govori mnogo o njemu. Garderobom definitivno utičemo na prvi utisak kao i na to kako će nas drugi doživeti. Veoma je bitno da ste uredni i čisti pre svega. Pored toga veoma je bitno da vam je udobno jer se to oseti. Često ukoliko iskočite iz svog uobičajenog stila promenite i ponašanje. Istražite firmu za koju aplicirate ili proverite tip događaja kao i ljude koji ga posećuju da ne promašite temu. Razgovarali smo sa Aleksandrom vlasnicom modnog brenda Sassy koji je poznat po svom casual business  stilu. Dala nam je par teza po kojima bi trebali da se vodimo kada biramo outfit za određenu priliku. Kao što smo napomenuli veoma je bitno da budete svoji, time se i ona vodila kreirajući razne poslovne komade uz dašak urbanosti koji ne ispada puno iz okvira tradicionalnog i očekivanog izgleda. Budi svoj, budi poseban i budi izabran. Poštuj kodekse, dekolte i kratka suknja svakako nisu ono što je poželjno, sakrij tetovaže dok se ne uveriš da kompanija nema pravila vezana za vidljivost istih i vodi se principom više je manje — bez previše šminke, nakita i modnih detalja.

  1. ŠTA IZBEGAVATI?

Kašnjenje se ne opravdava! Povedite računa da stignete u odgovarajuće vreme jer na taj način pokazujete poštovanje prema poslodavcu i njegovom vremenu. Žvakanje žvake, konzumiranje hrane i pića takođe izbegavajte u širokom luku. Isključite mobilni telefon, složićete se da ne odajete utisak posvećene osobe i profesionalne osobe ukoliko vam telefon zvoni u toku razgovora, sastanka ili prezentacije.

Verujemo da ukoliko budete pratili sve gore navedeno nemate razloga za strah. Ostaje nam samo da vam poželimo sreću!

Napomena:

Ovaj članak objavljen je na našem portalu u sklopu kursa „My Career from Zero to Hero (02Hero)“, čiji je jedan od organizatora iDEAlab. Podaci u članku ne predstavljaju realne proizvode niti usluge, već su isključivo zamišljeni projekat polaznika za potrebe kursa.

sr_RS