Učenje kroz igru: uspješniji razvoj djeteta uz edukativne igračke

"Igra je najviši stupanj istraživanja."

 - Albert Einstein

Učenje o svijetu kroz interakciju s okolinom važan je dio zdravog razvoja djeteta. To je za djecu igra je osnovni način istraživanja i učenja, razviti nove vještine i povezati se s drugim ljudima. 

Uspješno intelektualni i motorički razvoj djeteta možete ga dodatno potaknuti ako u svakodnevnu igru uvedete edukativne igračke. Osim što zadovoljavaju njihovu prirodnu znatiželju, edukativne igračke potiču pravilan razvoj djeteta jer razvijaju svoja osjetila, maštu i kreativnost, čak i ako socijalne vještine

Ali ostaje pitanje koje muči mnoge roditelje - gde u Srbiji da se nađu igračke ovog tipa?

Razgovarali smo s Dejan Dinčić, vlasnik trgovine igračaka Edutoys, specijalizirana za obrazovne igračke. Dejan nas je detaljnije upoznao s konceptom učenje kroz igru. Što smo od njega saznali, podijelit ćemo s vama u nastavku teksta.

Ne samo da su najmodernije edukativne igračke dostupne na našim prostorima, već ih možete jednostavno naručiti online u bilo koje doba dana! Posjetiti edutoys.rs

 

Što su obrazovne igračke?

Što su obrazovne igračke?

Prije nego što zaronimo u priču o njihovim brojnim prednostima i važnosti, možda se pitate: što su zapravo obrazovne igračke? Ne potiču li sve igračke maštu i kretanje? Da apsolutno!

No, tu su slagalice, konstruktori, setovi za male znanstvenike, glazbeni instrumenti i mnoge druge edukativne igračke koje posebno dizajniran za učenje kroz igru i razvoj specifičnih vještina kod djeteta. Djeca su u svakom slučaju znatiželjna i željna igre, pogotovo s igračkama, pa ih ima smisla osigurati još više mogućnosti učenja i znanje o svijetu s edukativnim igračkama. 

Zašto roditelji trebaju kupovati edukativne igračke za svoju djecu?

"Moje je dijete premlado za obrazovne igračke."

“Djeca već dovoljno uče u školi, ne želim ih opterećivati učenjem dok se igraju kod kuće.”

Ovo bi mogle biti neke od briga koje imate kao roditelja. Djeca po prirodi brzo uče i briljantno opažaju. Na vama je da ovo učinite njihovim pravilno oblikuješ i usmjeravaš svoju prirodnu znatiželju, za bolju budućnost. Edukativne igračke nisu samo one koje sadrže slova i brojeve, već i razne šarene kocke i slikovne slagalice koje djeci mogu biti vrlo zanimljive.

Ne morate brinuti ni o pritisku na svoju djecu jer su edukativne igračke osmišljene tako da vaši mališani neće ni primijetiti da uče zbog velike zabave. Svrha edukativnih igračaka je učenje kroz igru. 

djeca svih uzrasta mogu se zabaviti s edukativnim igračkama i imati koristi od njih. Bitno je samo da pronađete one koji jesu prilagođene njihovoj dobi. Igračke jarkih boja prikladnije su za mlađu djecu, dok će složenije igračke poput drvenih slagalica privući i zadržati pažnju starije djece.

Ako su vam kao roditeljima edukativne igračke nešto sasvim novo, vjerojatno vas zanima koje su sve njihove prednosti i kako se točno mogu koristiti poticati razvoj djeteta i njegovih raznih vještina. U nastavku možete pročitati popis brojnih prednosti za vaše dijete, ako se zajedno uključite u učenje kroz igru s edukativnim igračkama. 

U trgovini Edutoysedukativne igračke podijeljene su u kategorije prema dobi vašeg djeteta, kao i vještinama koje razvijaju. Jednostavno i lako pronađite idealnu novu igračku za svog mališana na edutoys.rs

 

Kako edukativne igračke pozitivno utječu na razvoj djeteta?

Edukativne igračke pozitivno utječu na razvoj djeteta.

Korištenje edukativnih igračaka pomaže djeci u učenju i razvoju raznih vještina koje su im potrebne i korisne za život. Ovo su neke od njihovih prednosti:

1. Potiču motorički razvoj

Djeca prirodno razvijaju svoje motoričke sposobnosti kroz igru – neka brže, neka sporije – što je sasvim u redu. Edukativne igračke mogu još bolje razviti ove vještine, olakšavajući vašem mališanu stvaranje pokrete prstima, šakama i rukama, kao i da u tome budemo učinkovitiji. Osobito su korisni igračke kod kojih je cilj da dijete nešto sagradi, sastavi ili napravi.

2. Razvijaju koordinaciju pokreta

Nakon što vaše dijete razvije fine motoričke sposobnosti, ono počinje jačati koordinaciju oko-ruka. Obrazovne igračke pomažu u tome jer će vaše dijete koristiti svoje oči i ruke za sastavljanje stvari puzzle ili sagradio strukturu od blokova. Razmislite o djetetu koje prvi put slaže slagalicu – velika je vjerojatnost da neće moći ispravno složiti dijelove, iako jasno vidi kamo dio treba ići. Nakon poboljšati koordinaciju oko-ruka, moći će svaki dio s lakoćom postaviti na pravo mjesto. 

3. Potiču pravilan razvoj osjetila

Različite vrste edukativnih igračaka povezane su s razvojem specifičnih osjetila. Najviše se koriste igračke koje razvijaju osjet dodira, vida i sluha. Šarene i svjetleće igračke, npr. poboljšati čulo vida. Razvijaju čulo sluha igračke koje proizvode zvukove. Osim toga, djeca će razviti sklonosti prema bojama, materijalima i melodijama, a stjecanjem tih iskustava razvijati i svoju osobnost i komunikacijske vještine, pritom izražavajući što im se sviđa, a što ne.

4. Poboljšavaju koncentraciju

Dječja pažnja vrlo je kratka i brzo gube interes. Ako se na vrijeme, tijekom školovanja, ne posvetimo poboljšanju njihove koncentracije, zbog toga bi kasnije mogli biti na gubitku. Tu na scenu stupaju obrazovne igračke. Dijete se kroz igru duže vrijeme usmjerava na jednu aktivnost. Što prije igračke uvedete u djetetov život, to bolje kako bi koncentracija djeteta bila učinkovitija. Vrlo jednostavna taktika koja će u budućnosti uroditi bogatim plodom obrazovanje, učenje i povećanje produktivnosti. Zanimljive igračke čine igru (i učenje) zabavnom, pa će djeca lakše razvijati korisne vještine dok uživaju u igri.

Edukativne igračke razvijaju različite sposobnosti djece.

5. Razvijaju opću inteligenciju i sposobnost rješavanja problema

Važnost edukativnih igračaka ogleda se u tome što izazivaju djetetov um. Igračke poput drvene slagalice poticati djecu da razmišljanje i postupno rješavanje problema, korak po korak. Što je slagalica kompliciranija, to će od djeteta biti potrebno više energije, pažnje i razmišljanja. Učeći kako riješiti zagonetku, djetetov um raste i razvija vještine rješavanja problema koje će biti od velike važnosti kasnije u životu. Čak i "neuspjeh" u tim igrama može biti poučan. Na primjer. ako dijete gradi kulu od kockica i ne drži ih pravilno u ravnoteži, kula će se srušiti i dijete će naučiti o uzroku i posljedici stvari.

6. Njeguju kreativnost i maštu

Razdoblje razvoja motoričkih sposobnosti treba pratiti i poticanje kreativnih potencijala djeteta. Važno je osigurati djeci igračke koje od njih zahtijevaju korištenje ruku, očiju i mašte kako bi stvorili nešto novo. Dječju urođenu radoznalost i želju za upoznavanjem svijeta oko sebe navodi ih na istraživanje okoline. Sa zabavnim edukativnim igračkama pružit ćete im sigurno i sigurno iskustvo maštovite igre, kreativnog dizajna, eksperimentiranje i istraživanje. Kod djeteta se razvija poticanje kreativnog mišljenja sposobnosti kreativnosti i mašte, a vama svaki zanimljiv i maštovit rad koji vaše dijete izradi ostaje kao draga uspomena.

7. Pozitivno utječu na socio-emocionalnu inteligenciju

Socijalne vještine kod djece možete poticati od ranog djetinjstva i kod kuće. Uz obrazovne igračke, djeca se bave Igranje uloga, uče se razumijevanje emocija i razvijanje empatije. To uključuje igru s drugom djecom ili odraslima, koja dodatno razvija komunikacijske vještine. Ove igračke dijete će staviti u različite društvene situacije koje uključuju dijeljenje, vođenje, povezivanje, brigu, čekanje na red, sukobe, kompromise... Igra također razvija njihovu emocionalnu inteligenciju, jer djeca na nju reagiraju smijehom, ljutnjom ili plačem . 

8. Povećavaju djetetovo samopouzdanje i zdravo samopoštovanje

Razvijajući sve prethodno navedene vještine uz edukativne igračke dijete stječe sve više samopouzdanja u svoje sposobnosti i gradi pozitivnu sliku o sebi. Kada u igri adekvatno riješe problem, djeca upoznaju osjećaj uspjeha i zadovoljstva. U slučaju neuspjeha, uče pokušati ponovno i stječu upornost koja neuspjeh pretvara u uspjeh. Postaju samostalniji i stječu samostalnost u brojnim aktivnostima, što im omogućuje da se osjećaju kompetentno i sa samopouzdanjem pristupaju različitim životnim situacijama.

Učenje kroz igru: edukativne igračke

Budući da je glavni cilj udruge iDEAlab podrška mladima u razvoju ideja, čvrsto vjerujemo da talente i potencijale svake osobe treba poticati od djetinjstva.

Srećom, u današnje vrijeme pronalaženje kvalitetnih edukativnih igračaka više nije tako zahtjevan izazov za roditelje kao nekada. Sada možete obrazovne igračke naručite online i lako pronađite upravo ono što želite za svoje mališane, prilagođene dobi djeteta i vještinama koje želite poticati.

Posjetite stranicu Edutoys - trgovina igračaka koje potiču razvoj karaktera, te zajedno sa svojim djetetom otkrijte uzbudljivi svijet mašte i novih spoznaja!

Bilješka :

Ovaj članak objavljen je na našem portalu, u sklopu inicijative podrške domaćim poduzetnicima koju provodi udruga iDEAlab.

hr