Psiholog, Psihijatar, Psihoterapeut, koja je razlika, kome i kada se obratiti?

Kada govorimo o zdravlju i redovitim pregledima, često zaboravimo da osim na fizičko zdravlje trebamo paziti i na psihičko zdravlje. U svijetu, pa tako i kod nas, postoje licencirani stručnjaci za mentalno zdravlje koji nam mogu pomoći u radu na sebi, poboljšanju kvalitete života i očuvanju mentalnog zdravlja.

Pronalaženje pravog stručnjaka koji će vam pomoći da započnete svoj terapijski proces nije lak zadatak. Dobra vijest je da postoje stručnjaci za mentalno zdravlje koji to rade posvećena pružanju dobre terapije i realnih rješenja za prevladavanje svakodnevnih životnih problema.

Kroz ovaj članak pokušat ćemo razjasniti razliku između psihologa, psihijatra i psihoterapeuta.

Razgovarali smo s terapeutima iz centar za psihološki razvoj "Upoznaj sebe" iz Novog Sada, koji nam je pomogao razjasniti razliku između ove tri terapeutkinje:

pexels Alex Green 5699431

Tko je psiholog i kako nam psihologija može pomoći?

 

"Psihologija ona uključuje proučavanje ljudskog ponašanja, kao znanost je morala odrediti svoju metodu mjerenja i za to je odabrala testove i statistiku. Psiholozi su dakle stručnjaci na području klasifikacije ljudskog ponašanja, mogu vam dati na temelju svojih testova detaljnu analizu vaše osobnosti i biti oduševljena time, međutim, ovi rezultati uglavnom nemaju neku svrhu, osim u određenim situacijama kada se za adekvatnu medikamentoznu terapiju mora postaviti adekvatna dijagnoza”, rekla nam je. Jelena, magistar psiholog i psihoterapeut iz Centra Spoznaj sebe.

 

Tko je psihijatar?

 

“To nas dovodi do psihijatra. Psihijatar je osoba koja je doktor medicine s posebnom specijalizacijom iz psihijatrije. Budući da je psihijatar doktor medicine, zaposleni su u bolnicama, a posjećuju ih osobe koje trebaju postaviti dijagnozu i propisati adekvatnu terapiju. U svom radu najčešće koriste farmakoterapiju (lijekove). Tako, glavni posao psihijatra je postaviti dijagnozu i dati lijek svom pacijentu. Razgovor s psihijatrom, iako ponekad ugodan, nije adekvatan tretman osobnosti i često ne rješava dublje probleme osobe koja dolazi po pomoć”. 

 

Kada je vrijeme za kontakt sa psihoterapeutom?

 

"Psihoterapeuti su diplomirani psiholozi, ili čak doktori medicine – psihijatri, koji imaju dodatnu edukaciju iz područja psihoterapije. Psihoterapijska škola traje dodatne 4 godine i postoji mnogo smjerova u psihoterapiji (TA - transakcijska analiza, REBT, Gestalt,...). Kada želite razgovarati s nekim i kroz priču riješi njihove probleme, prava osoba za vas je psihoterapeut! Za razgovor sa psihoterapeutom nije Vam potrebna dijagnoza, niti će Vam psihoterapeut propisati farmakoterapiju, ići psihoterapeutu znači brinuti o sebi i svom mentalnom zdravlju. Psihoterapeut će Vas po potrebi uputiti psihijatru, ali samo osobe koje su se dodatno educirale iz područja psihoterapije su dovoljno kompetentne da Vam u razgovoru s njima pomognu da napredujete i ojačate se. Proces psihoterapije je dugotrajan, zahtijeva angažman i psihoterapeuta i vas, počinje se pričom i pronalaženjem dubljih problema, a zatim rad na svladavanju tehnika i prevladavanju poteškoća. Psihoterapija je dugotrajan proces, ali rezultati su trajni". 

 

Za kraj,

 

Nadamo se da smo Vam uspjeli pomoći da odlučite koji je od ovih terapeuta pravi za Vas ili Vas potaknuti na sljedeći korak, a to je kratki razgovor s terapeutom, klik ovdje i razgovarajte sa stručnjacima centra za psihološko savjetovanje i psihoterapiju Spoznaj sebe, oni su tu za vas, da vam pomognu da bolje upoznate sebe, da razmrsite zapetljane dijelove svog života i vratite se na put svoje autentičnosti.

 

Ukoliko niste sigurni ili želite znati više, obratite se terapeutima iz centra za psihološko savjetovanje i psihoterapiju ili saznajte više na sljedećoj poveznici: upoznaj sebe.02hero.rs

Bilješka:

Ovaj članak objavljen je na našem portalu u sklopu tečaja "Moja karijera od nule do heroja (02Hero)", čiji je jedan od organizatora iDEAlab. Podaci u članku ne predstavljaju stvarne proizvode ili usluge, već su isključivo zamišljeni projekt polaznika za potrebe tečaja.

hr