Koncert suvremene klasične glazbe - očekujte neočekivano!

Ako ste vidjeli najavu za koncert suvremene klasične glazbe i pitali se što očekivati, koja je razlika u odnosu na obični koncert klasične glazbe, odgovor je - gotovo sve!

Neke od prvih asocijacija na koncert klasične glazbe su uglavnom strogoća, formalni nastup ljudi odjevenih u crna svečana odijela i haljine koji u tišini slušaju glazbu koju izvode bez ikakvog razgovora između pjesama. Takav koncept koncerta nastao je davno, baš kao i skladbe koje glazbenici sviraju ili pjevaju na pozornici.

No, ako su na repertoaru skladbe koje su nastale danas ili nekoliko desetljeća ranije, velika je vjerojatnost da će disciplina glazbenika potpuno izostati, jer to od njih zahtijevaju djela koja izvode.

Zašto koncerti suvremene klasične glazbe nisu zabranjeni?

Kako bi se suzdržanim moglo nazvati nekoga tko je buntovnik lupka nogom o pod dok svira violinu, ili netko nešto mrmlja ili viče svirajući harfu? Mislim da biste upotrijebili sasvim drugačiji izraz.

Isto vrijedi za pijanistu koji stoji dok svira i zapravo više dodiruje žice svog instrumenta nego pragove, ili za klarinetistu koji malo po malo vadi svoj telefon i pušta neke zvukove s njega. Da, s telefona. A nije rijetkost da su zvukovi nastali elektronički ravnopravni sudionici u stvaranju suvremene klasične glazbe, pa se osim akustične glazbe na koncertu može čuti i elektronička, to je, elektroakustična glazba.

 

Kao i uvijek, umjetnost ide s vremenom (ili ispred njega) i koristi ili aludira na sve što nas okružuje. Svojim jezikom priča priču ili nas samo potiče na stvaranje vlastite te u nama budi emocije i stanja koja će biti različita koliko i mi kao pojedinci.

Što je još drugačije?

Suvremeni skladatelji često istražuju mogućnosti zvuka i eksperimentiraju na različite načine – bilo kombiniranjem naizgled nespojivih instrumenata i njihovih boja (primjerice, ansambl čine blok flauta, truba, harfa i harmonika) ili osmišljavanjem nekih nove tehnike sviranja (što uključuje spomenuto šutiranje, vikanje, ali i mnoge druge stvari) i uvođenje različitih zvukove iz svakodnevnog života (zvuk prometne gužve, melodija iz video igrica ili mobilnih aplikacija).

Nerijetko su i oni zastupljeni video projekcije ili poetski/dramski dijelovi, što koncert suvremene glazbe čini multimedijskim događajem koji proširuje fokus sa samo auditivnog na vizualni aspekt. I da, događa se publika sudjeluje u stvaranju djela, koristeći tehnologiju (aplikacije) ili proizvodeći vlastite zvukove.

 

Teme kojima se autori bave su raznolike, od svakodnevnih i svima proživljenih do vrlo apstraktnih, a ponekad je jedina "tema" sam zvuk, odnosno glazba.

Na koncertu suvremene glazbe izvođači, a često i skladatelji (ako su prisutni) predstavljaju djelo publici prije izvođenja. Umjesto toga, oni uvode slušatelje u ono što će čuti, reci nam nešto o tom sastavu kako bismo lakši za spajanje s njom i naučili ponešto o samom procesu nastanka tog djela iz različitih kutova.

Gdje mogu prisustvovati koncertu suvremene klasične glazbe?

Nedavno sam bio na jednom takvom događaju u Novom Sadu, u organizaciji Interdisciplinarni centar za kontakt suvremene glazbe.

Vesna Mitar, flautist i osnivač jedini udruge posvećene promicanju klasične suvremene glazbe u našoj zemlji, smatra da je to upravo tako približavanje publici kroz razgovor o njoj i njezinim odnosima s drugim sferama umjetnosti i društva pravi je način približavanja slušateljima.

Vesna Mitar Koncert suvremene klasične glazbeVesna Mitar

„Cilj nam je usmjeriti slušatelje prema novim zvučnim praksama i otkrivanju suvremenog repertoara koji je kod nas vrlo malo zastupljen. Mislim da suvremeni skladatelji imaju mnogo toga za ponuditi glazbenoj sceni i da treba slušati što nam govore, jer među nama ima živimo u istom vremenu i prostoru“, objašnjava Vesna.

Zaista, emocije i razmišljanja koje je u meni potaknuo koncert na kojem su nastupili članova Centar Kontakt, potpuno su drugačiji od onih koji se pojavljuju kada posjetim događaj na kojem npr. nastupaju glazbenici. kompozicije BeethovenČajkovskiRahmanjinova.

Osim potpuno iznenađujući zvučni efekti, načinima sviranja na različitim instrumentima i općenito atmosfera na koncertu, što je za mene potpuno novo i veliko iskustvo, glazba suvremenih skladatelja čini da se osjećaš prisutnije u tom djelu, kao sudionik i važan čimbenik u njegovu stvaranju. Jedna od kompozicija koja je upravo to učinila:

 

Vesna kaže da je u pripremi Kontakt više koncerata u Novom Sadu. Pogledajte njihove Program i priuštite si potpuno novo glazbeno iskustvo besplatno.

 

Bilješka:

Ovaj članak objavljen je na našem portalu u sklopu tečaja "Moja karijera od nule do heroja (02Hero)", čiji je jedan od organizatora iDEAlab. Podaci u članku ne predstavljaju stvarne proizvode ili usluge, već su isključivo zamišljeni projekt polaznika za potrebe tečaja.

hr