Kako do besplatnog sajta od 1000 eura

ZAMISLI OVAJ SCENARIJ: Netko treba usluge koje pružate ili proizvode koje prodajete. Mobitel je pri ruci, pa tipkajmo malo na Googleu i voila - vaša stranica je ovdje. Vidi da nudite ono što on traži, uđe malo na stranicu, pogleda informacije, sviđa mu se vaš pristup, djelujete profesionalno, imate rješenje za njegov problem. Posjetit će vas, nazvati, naručiti, kupiti.

I eto ga. Imaš novi klijent. Tako je jednostavno.

Neće on biti jedini koji će guglati, naravno. Bit će i drugih. Bit će onih koji su posjetili vašu stranicu zbog jedne stvari, a usput primijetili nešto drugo i prihvatit će i to. Bit će onih koji su vrlo zadovoljni uslugom i zato ćete im vi prvi pasti na pamet kada im sljedeći put zatreba nešto slično. Vaša stranica ih je privukla prvi put i vraćat će vam se ponovno.

Vjerodostojnost na tržištu, veća vidljivost, više klijenata i više novca - sve su to prednosti koje web stranica može donijeti vašoj tvrtki. 

Zvuči lijepo, zar ne?

Samo... Tko ima novca za to?

Visoki troškovi za izradu web stranice - izgradite web stranicu besplatno

Cijene proizvodnje variraju od nekoliko stotina do nekoliko tisuća eura, što je često povrh svih ostalih ulaganja u tvrtku prevelik trošak, posebno nekome tko je nov na početku razvoj vašeg poslovanja. 

Za svakoga tko želi zaobići velika novčana ulaganja u web stranicu odjednom, otkrivamo 3 načina za dobivanje web stranice besplatno.

3 NAČINA DA DOBIJETE STRANICE BESPLATNO

1. Stvorite vlastitu web stranicu besplatno uz alat za izradu web stranica

Graditelji stranica tj. graditelji web stranica su platforme ili programi koji vam omogućuju da brzo i jednostavno sami izradite web stranicu besplatno. 

Ne treba ti bez naprednog informatičkog znanja da se naučite graditi web mjesto na ovaj način. Platforme ove vrste općenito funkcioniraju po principu "povuci i ispusti", tj. u prijevodu, sve što je potrebno je odabrati jedan od ponuđenih elemenata, povući ga mišem (drag) i ispustiti (drop) na željeno mjesto unutar vašeg dizajna - intuitivno i jednostavno.

Ponuđeno predloške za stranice i odjeljke na web mjestu još su jedna prednost ovakvog načina izrade web stranica. Ako sami nemate ideje za dizajn, ne znate kako nešto izvesti ili jednostavno nemate vremena previše razmišljati o tome - ovo je velika pomoć.

Najpopularniji graditelji stranica su wix.com i weebly.com, stoga preporučujemo da počnete odatle.

Stvorite web stranicu besplatno uz alat za izradu web stranica

Jedina mana alata za izradu web stranica je to što ga imaju besplatne verzije određena ograničenja, iako možete odabrati i plaćeni plan čije se cijene kreću okvirno od 5 do 25 eura mjesečno, što je opet sasvim pristupačno.

Uz besplatnu verziju ne možete odabrati ime za svoju stranicu tj. barem ne potpuno. Naziv stranice tj. domena će uvijek sadržavati riječi weebly, wix ili bilo koju drugu platformu koju odaberete, što posjetiteljima može djelovati zbunjujuće i neprofesionalno. 

Većina dodataka nije dostupna za ugradnju na web stranice ove vrste, pa ćete nastoje povećati vidljivost i prodaju putem stranice ako se odlučite na ovakav način izrade.

A ima i obaveznih dosadne reklame koji će iskočiti na vašoj stranici (i od čega platforma zarađuje, a ne vi). 

Ako želite višu razinu detalja i imate konkretnu ideju o tome kako bi vaša stranica trebala izgledati, onda problem može biti ograničena kreativna sloboda, a to ne bi bilo najbolje rješenje za vas, jer su vam dostupni samo određeni elementi dizajna koje site builderi imaju u svojoj ponudi.

Kako besplatno izraditi kreativnu web stranicu

2. Prijavite se na održavanje stranice.com i uz ugovor o održavanju besplatno dobijete stranicu

Opcija za koju mnogi ne znaju, a koja je vjerojatno najzgodnija za sve one koji to žele profesionalno dizajnirana stranica i spremni su ulagati u svoj posao, ali za to jednostavno još nemaju dovoljno sredstava.

Razgovarali smo s vlasnikom stranice održavanje stranice.com , Saša Dvizce iz agencije Tourmalin iz Novog Sada. „Kao netko tko je prošao put koji većina tek treba proći, konstantno nudimo pomoć poduzetnicima, prvenstveno startupima i neprofitnim organizacijama. Svatko se može registrirati na našoj web stranici i nakon razgovora s nama dobiti prijedloge za izradu ili poboljšanje (redizajn) web stranice i drugih marketinških zahvata poduzetnika“, kaže Saša.

Njegov tim web dizajnera i programera, za svoje klijente besplatno izrađuje web stranice u vrijednosti do 1000€. Svi klijenti sa potpisanim ugovorom o poslovno tehničkoj suradnji za mjesečno održavanje stranice ostvaruju mogućnost besplatne izrade stranice.

Kako bi vaša stranica radila kako treba iz mjeseca u mjesec održavanje je svakako potrebno, jedino pitanje ostaje imate li vremena i tehničkih mogućnosti učiniti sami, ili želite te brige prepustiti nekome tko se time profesionalno bavi. Dakle, ostaje vam vremena posvetiti se vlastitim obvezama i poslovnim izazovima.

Više vremena za poslovne izazove

Održavanje web stranice podrazumijeva redovito ažuriranje informacija, dodavanje sadržaja, marketinšku i tehničku podršku, što sve zajedno povećava broj posjetitelja, bolje rangira stranicu na Googleu i što je najvažnije potencijalnim kupcima pruža drastično bolje iskustvo. povećava šanse da će kupiti vaš proizvod ili uslugu

Dakle, ako planirate uštedjeti na izradi web stranice, ali se bojite da ne biste mogli samostalno izraditi web stranicu kvalitete kakvu želite i ako ste zainteresirani moderni digitalni trendovi i dodatne funkcije za koje niste dovoljno kompetentni, ovo bi bila prava opcija za vas. 

S druge strane, ova opcija ne preporučamo onima koji nisu spremni na ugovornu obvezu ili vole sve sami raditi i stvarno uživaju u izradi web stranice za sebe i usavršavanju nečeg novog.

Isto, nije ni za one koji žele stranicu samo reda radi i nisu fokusirani na klijente koji dolaze putem interneta. Ako su vam fokus na klijentima do kojih dolazite na terenu ili putem preporuke, a želite izraditi web stranicu samo kako bi ih usmjeravali na osnovne informacije o vama, neko drugo rješenje vjerojatno je bolji izbor za vas.

Besplatno izradite web stranicu i ostvarite poslovne rezultate

3. Besplatno izradite vlastitu web stranicu pomoću CMS programa

CMS (Content Managing System) je naziv za vrstu aplikacija koje se mogu koristiti za upravljanje sadržajem, izradu, održavanje i ažuriranje web stranice. Uglavnom jesu besplatni i dostupni svima za besplatno korištenje.

Ovo je opcija koja će se vjerojatno malo više svidjeti naprednijim korisnicima računala, ali i onima koji to jednostavno žele širi raspon mogućnosti u smislu dizajna i funkcionalnosti. 

Uključuju mnoštvo besplatnih tema i dodataka koji će vam pomoći da odete odličan dojam na posjetitelje, učinkovitije nadzirite analitiku i bolje planirajte svoju poslovnu strategiju.

Poznavanje HTML, CSS i PHP kodiranja nije potrebno za neke jednostavnije dizajne, ali ako želite nešto složenije, jednostavno je nećete moći bez učenja kodiranja.

Stvorite web mjesto besplatno pomoću koda

Najpopularniji CMS-ovi su WordPress, Joomla i Drupal. Posebno može biti Drupal zastrašujuće za potpune početnike jer zahtijeva najviše predznanja, dok Joomla i WordPress mogu biti pomalo zbunjujući s puno opcija, iako se sve može svladati vježbom.

Unutar svake od ovih aplikacija nalaze se besplatni tutoriali i tečajevi koji će vam olakšati i ubrzati učenje. Pa ako jesi znatiželjni, tehnologija za vas nije bauk i želite potpunu kreativnu kontrolu nad svojom vizijom, odlučite se za ovaj način besplatne izrade stranice.

S druge strane, ovo nije za vas ako ste u utrci s vremenom i niste zainteresirani petljati s tehnologijom i dizajnom.

Kako jednostavno i besplatno izraditi web stranicu

Odlučite se za prvi ili treći prijedlog ako želite posvetiti vrijeme kreativnom radu i samostalno ostvariti svoju viziju.

Ako i dalje želite stručnu podršku ili trebate web stranicu što prije, prepustite to timu sa odrizanjesajta.com jer im to treba za proizvodnju oko dva tjedna nakon što pružite sav materijal u smislu sadržaja i informacija o tome što želite na svojoj stranici.

Za više informacija, posjetite odrizanjesajta.com

Bilješka :

Ovaj članak objavljen je na našem portalu, u sklopu inicijative podrške domaćim poduzetnicima koju provodi udruga iDEAlab.

hr