Kako otvoriti firmu u Srbiji?

Već neko vrijeme imate poslovnu ideju, želite otvoriti “nešto svoje”, ali se bojite da neće uspjeti, a teško je srediti svu papirologiju i otvoriti vlastitu tvrtku.

Vjerujte, ako to stvarno želite, nije nimalo strašno, samo se trebate informirati o potrebnim koracima i ustrajati.

Dakle, kako započeti posao i otvoriti vlastitu tvrtku?

Prije pokretanja postupka osnivanja tvrtke potrebno je znati kakav će biti pravni oblik vašeg poslovnog subjekta. Odnosno postupak ovisi o tome hoćete li pokrenuti postupak osnivanja DOO ili ćete se registrirati u APR kao poduzetnik.

Iako je otvaranje tvrtke kod nas relativno brza procedura, ne postoji prečac ili trik kako to najlakše učiniti. No, ako želite izbjeći sve vezano uz papir i pravnu stranu, naš savjet je da se posavjetujete sa stručnjakom - Odvjetnik, kako biste izbjegli moguće pogrešne korake koji bi kasnije mogli negativno utjecati na Vaše poslovanje.

ozbiljna poslovna žena businessman talking soba za sastanke

Prvi koraci u otvaranju firme

Kada osnivate tvrtku, registracija tvrtke uvijek počinje upisom u trgovački registar i podnošenjem registracijske prijave na propisanom obrascu APR-a. Rok za donošenje odluke hoće li zahtjev biti odobren ili odbijen je najviše 5 radnih dana. Ako su ispunjeni svi uvjeti, usvaja se Odluka o osnivanju, odnosno Rješenje i Rješenje da se zahtjev usvaja, a potom se objavljuje na web stranici APR-a. Oni će u suradnji s Državnim zavodom za statistiku i Poreznom upravom registrirati vašu tvrtku kojoj će biti dodijeljena Matični broj i porezni broj (skraćeno: POREZNI ID).

Za osnivanje tvrtke potrebna je šifra djelatnosti

Sve pravne osobe i poslovni subjekti imaju obvezu odabrati svoje šifra djelatnosti (djelatnost kojom će se baviti). To podrazumijeva obvezu da se prilikom podnošenja zahtjeva za osnivanje društva navede i navede pretežna djelatnost društva, odnosno najvažnija djelatnost koju će društvo obavljati.

prazan ured novoosnovane tvrtke u kojem nitko ne čeka ljudi počinju raditi financijski dokumenti tijekom poslovnog sastanka radno mjesto s modernim namještajem upravljanje grafikonima računalo

Pečat i otvaranje računa u banci

Nakon što dobijete rješenje od APR-a, sljedeći korak je pečat i otvaranje bankovnog računa.

Odvjetnica Marijana Kovačević iz Odvjetničkog ureda Kovačević koji uspješno pruža strravan podrška fizičkim i pravnim osobama, uputila nas je da iako Zakon firme ne propisuje obvezu korištenja pečata, većina institucija ga ipak zahtijeva. Za izradu pečata potrebno je fotokopiju potvrde o osnivanju s originalom dostaviti žigosaču na uvid, a za otvaranje bankovnog računa potrebna je potvrda o osnivanju, ali i puno strpljenja, jer je ovaj proces obično dugo, pa se obratite svom bankaru da vam pomogne oko pripreme ostale dokumentacije.

ruka poslovna žena papir za pisanje ured

Prijava poreznoj upravi - zadnji korak u otvaranju firme

Odlično, skoro ste došli do kraja procesa pokretanja posla! Od trenutka kada dobijete rješenje APR-a u u roku od 15 dana imate obvezu podnijeti prijavu Poreznoj upravi. Za odabir modela plaćanja najbolje bi bilo konzultirati se sa stručnjakom.

Vidite da proces otvaranja firme u Srbiji nije mnogo kompliciran, ali je potrebno mnogo papirologije i organizacije. Predlažemo da se posavjetujete sa stručnjakom koji ima veliko iskustvo s ovim procesima, kao što su odvjetnica Marijana Kovačević. Tada ćete biti sigurni da niste propustili niti jedan korak i da je sve ispravno s pravne strane.

Ako ti treba pravni savjet ili pomoć u konkretnom slučaju, slobodno kontaktirajte Odvjetnički ured Kovačević, koji se nalazi na adresi Radnička 7, Novi Sad.

To možete učiniti i pozivom na broj 063 8637018 ili nas kontaktirajte putem e-pošte info@mkadvokat.com

 

Sretno u poduzetničkim vodama!

 

 

 

 

 

Bilješka :

Ovaj članak objavljen je na našem portalu, u sklopu inicijative podrške domaćim poduzetnicima koju provodi udruga iDEAlab.

hr