Kako odabrati izvođača žbukanja
gipsarski radovi, majstor

Adaptacija ili renoviranje nije mali posao, a većina nas zna da nije ni jeftin. Uređenje doma To ti puno znači, jer to je mjesto vaše slobode, mira i udobnosti. Kad već toliko ulažete u vlastiti stan, trebao bi vam biti po volji.

Ali kako odabrati ovladati; majstorski koji će posao tek tako raditi?

Prilikom odabira pravog izvođač žbukanja, morate razmisliti o nekim ključnim pitanjima. U ovom članku ćemo vas provesti kroz njih, korak po korak.

  • Naoružajte se osnovnim znanjem
  • Saznajte kako se majstor priprema za vaš projekt
  • Saznajte kako majstor planira izvesti posao
  • Odaberite nekoga s određenim iskustvom
  • Saznajte što prethodni kupci kažu o tome
  • Koliko se obrtnik razumije u druge poslove
  • Zatražite detaljnu ponudu od više izvođača

Sada pogledajmo svaki od ovih savjeta malo detaljnije. Uz njih ćete biti sigurni kako odabrati izvođača žbukanja.

Naoružajte se osnovnim znanjem

Pokušajte naučiti nekoliko koncepata vezanih uz žbukanje, odmah na početku procesa. Steknite osnovno razumijevanje onoga što će vaš posao vjerojatno uključivati. Na taj ćete način puno bolje moći postavljati relevantna pitanja Ovladati; majstorski, kao i odlučiti hoćete li ga zaposliti ili ne.

Ljudi bi trebali sami malo istražiti i saznati koji posao spada u različite vrste žbukanja. Ima dosta foruma i grupa na društvenim mrežama gdje možete čuti tuđa iskustva. Možete postavljati pitanja o poslu koji treba obaviti i vještinama potrebnim za obavljanje raznih poslova žbukanja.

Saznajte kako se majstor priprema za vaš projekt

gipsarski radovi, majstor, cijene

Dva zida, ožbukana na dva različita načina, mogu na prvi pogled izgledati potpuno isto. Ali ono što se nalazi ispod ključno je za procjenu kvaliteta i trajnost obavljenog posla. Zbog toga je jako važno pitati ovladati; majstorski kako planira pripremiti zidove ili stropove na kojima će raditi.

Sve se može lijepiti tako da na prvu izgleda dobro – no pravo je pitanje koliko će to trajati! Jedan bi gipsar mogao letjeti iznad spavaće sobe na potpuno drugačiji način od drugog - na način koji oduzima upola manje vremena i košta upola manje novca. I možda isprva izgleda dobro, ali nakon nekog vremena najvjerojatnije hoće izbiti pukotine.

Na primjer, ako radite na staroj, vapnenoj žbuci - koja može biti stara i 100 godina - ta bi žbuka na nekim mjestima mogla biti neispravna. Možda izgleda dobro, ali ako se pomakne kad ga pritisnete, prvo ga morate popraviti! Zatim morate potpuno ponovno ožbukati područje prije nego što ga možete ukloniti - izvadite velike površine i počnite ispočetka. Ako to ne učinite, težina nove žbuke uzrokovat će pukotine. Možda se neće dogoditi odmah, ali nakon nekog vremena postoji velika vjerojatnost da hoće.

Zato se najprije sve mora dobro ispitati – kao dobar majstor to zaista morate prelazite preko svakog kvadratnog centimetra svakog zida i strop tražiti pukotine. Gurni, lupi - prije nego počnete raditi morate vidjeti kakva je površina. To je ključno.

Saznajte kako Gospodar planira izvođenje radova

27.10.2016.+Molerisanje 5DS 3436.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=max&mark=https%3A%2F%2Felements assets.envato.com%2Fstatic%2Fwatermark2

Vrlo bitna stavka je ozbiljnost u pristupu traženom poslu. Sigurno ne želite majstora koji će samo to učiniti odgodite rad u svom domu.

Gletanje je dio žbukanja gdje majstori često hvataju krivulje. Postoji nekoliko tehničkih pitanja koja vrijedi postaviti o samom procesu. Na primjer, primjenjuju se neki flasteri samo jedan sloj zaglađivanja. Ovo izgleda dovoljno lijepo - ali kada ga slikate, pod svjetlom lustera ili stolne lampe, kasnije ćete vidjeti da postoje tragovi lopatice koji će unakaziti svoj prostor.

Jedan sloj zaglađivanja preko gipsane ploče dobro funkcionira - i mnogi žbukači to svode do likovne umjetnosti - ali onda kada se daljnji rad nastavi preko tog sloja, potpuno drugačiji završetak. Vidi se da je to jedan sloj i da to nije ispravan postupak. Stoga ih svakako pitajte koliko slojeva žbuke namjeravaju staviti!

 

Odaberite nekoga sa konkretno iskustvo

Iskustvo je vrlo važna stvar u ovom poslu. Ako vaš izvođač tvrtka koja se dugi niz godina bavi gipsarskim radovima, daje vam određeni dozu sigurnosti da će posao biti obavljen kako treba i za vas. 

Zašto je to tako? 

Pa u ovom poslu često se dešavaju razne situacije koje nisu svakodnevne. Specifično, da tako kažem. Ako tvoj majstor dugo radi svoj posao, to povećava šansu za točno s vašom situacijom upoznao do sada. Tako neće puno eksperimentirati, već će poslu pristupiti s povjerenjem i raditi ga učinkovito.

Saznajte što prethodni kupci kažu o tome

Uvijek je dobra ideja odabrati majstora na temelju toga preporuke. Zadovoljan kupac će opisati gospodara kakav jest. I samo nezadovoljni... 🙂 Na temelju tuđih iskustava steći ćete najbolji dojam o nečijem radu i kvaliteti.

Žbukanje se može izuzetno neuredan posao, jer se stvara puno prašine i lako je prskati površine mokrim mortom. Tako, važno je odabrati izvođača koji uredno, profesionalno pristupa poslu i koji nakon toga jako dobro počisti.

Zatražite da vidite posao koji je gipsar obavio za prethodne kupce. Najbolje je da poznajete nekog od tih kupaca, pa da sve čujete iz prve ruke. Osim što ćete se informirati o kvaliteti radova, ne zaboravite pitati kako je bio oprezan oko njihove kuće tijekom posla, kao i koliko je pospremio nakon toga.

Koliko Gospodar razumije druge zadatke

Kada uređujete ili renovirate svoj dom, osim žbukanja morat ćete raditi još hrpu stvari. Vodoinstalateri i električari, keramičari, stolari, ličitelji... Sve to često ide u paketu u istom vremenskom razdoblju. Zato je vrlo važno da Vaš izvođač razumije se i u druge poslove da bi mogao surađuje s drugim majstorima koji su angažirani za vaše druge radove.

U tom ćete slučaju uštedjeti puno vremena i energije, a svi će radovi biti međusobno usklađeni. Ako vaš izvođač ovo ne razumije, vi to često razumijete sebi opterećen duplo više posla, jer bi neki majstori morali ispravljati za drugima i tako unedogled.

Zatražite detaljnu ponudu od više izvođača

Tako ćete usporediti i pronaći najbolje omjer cijene i kvalitete koji je pravi za vas. Kako bismo dali točnu ponudu, izvođač često morate posjećivati objekt koji želite adaptirati.

U slučaju novogradnje, gdje kupac daje stvarno jasnu i detaljnu specifikaciju, moguće je da majstor telefonski napravi ponudu. Za obnove i preinake često je potrebno gledaj prvo sve uživo.

Ako telefonom dobijete ponudu od gipsara, budite spremni da je možda i to ponuda nije sasvim adekvatna. U telefonskim ponudama obrtnik bi vam trebao dati raspon cijena umjesto točnog iznosa. Budući da izvođaču često može biti teško dati konkretnu cijenu prije nego što vidi radove koje treba obaviti. 

Na taj način, čak i ako dođe do neočekivanih problema kada majstor vidi koliko i kakav posao je u pitanju, barem ćete biti unaprijed pripremljeni. Ima majstora koji će navesti smiješno jeftina cijena preko telefona – ali onda drastično povisiti kad stvarno vide radove – a to nikome nije dobro.

Nakon što odaberete izvođača žbukanja i posao je obavljen, ostaje još jedno pitanje – kako osigurati da je posao obavljen kako treba?

Kako izgledaju dobar gipsani rad?

gipsani radovi, master, spušteni stropovi

Bilo da želite pogledati njegov dosadašnji rad ili se uvjeriti da je vaš gipsar dobro obavio posao za vas - evo na što trebate obratiti pozornost da biste ocijenili kvalitetu gipsanog rada:

  1. Prilikom gradnje pripazite na tragove žlice ili grube dijelove. Dobar dekorater će gotovo sigurno pokušati izgladiti sve očite mrlje, ali ako pogledate duž zida pri dobrom svjetlu, vidjet ćete valove i udubljenja.
  2. Pripazite na valovitost površine koja se može pojaviti tijekom sušenja. To može biti osobito vidljivo tamo gdje ploče nisu lijepo obrađene i umjesto toga su spojevi jednostavno zalijepljeni i popunjeni.
  3. Pazite na pojavu previše pukotina.
  4. Na spoju zidova i stropa pukotine mogu značiti da spojevi nisu dobro zalijepljeni. Papirnate trake nisu dobre za ovu situaciju i preporučuje se mrežasta traka.
  5. Obratite posebnu pozornost prije početka lijepljenja. Radnici su možda bili poslani unaprijed da zalijepe sve spojeve i kutove. Budite oprezni ako se traka negdje odvoji od ploče. Majstoru u žurbi više je nego lako samo ga povući i baciti iz vida.  
  6. Ako testirate svježu, neukrašenu žbuku, uvijek trljajte gornjim dijelom ruke po površini da osjetite koliko je glatka. Nemojte koristiti dlan jer biste mogli sve zamastiti, a vidjelo bi se tek nakon ukrašavanja.

Uz ove smjernice kako odabrati izvođača žbukanja, sigurni smo da će vam ova odluka biti malo lakša. Naša preporuka za odabir izvođača za Vaše žbukarske radove je  szr Monting, koja jamči kvalitetu, poštivanje riječi i zadanih rokova, sigurnost potkrijepljenu preko 15 godina iskustva i stotine zadovoljnih klijenata.

Ako želite dobiti dodatne savjete ili detaljnu besplatnu ponudu od szrMonitinga, posjetite stranicu gipsaniradovimonting.rs

 

Članak preuzet sa stranice gipsaniradovimonting.rs

Bilješka :

Ovaj članak objavljen je na našem portalu, u sklopu inicijative podrške domaćim poduzetnicima koju provodi udruga iDEAlab.

hr