Učenje kroz igru: uspešniji razvoj deteta uz edukativne igračke

„Igra je najviši stepen istraživanja.“

 – Albert Ajnštajn

Učenje o svetu kroz interakciju sa okruženjem važan je deo zdravog razvoja deteta. Za decu je igra osnovni način da istražuju i uče, razvijaju nove veštine i povezuju se sa drugim ljudima. 

Uspešan intelektualni i motorni razvoj deteta možete dodatno podstaći ako u svakodnevnu igru uvedete edukativne igračke. Osim što će zadovoljiti njihovu prirodnu znatiželju, edukativne igračke podstiču pravilan dečiji razvoj jer razvijaju njihova čula, maštu and kreativnost, even if socijalne veštine

Ali ostaje pitanje koje muči mnoge roditelje – gde u Srbiji pronaći igračke ovog tipa?

Razgovarali smo sa Dejanom Dinčićem, vlasnikom prodavnice igračaka Edutoys, specijalizovanu upravo za edukativne igračke. Dejan nas je detaljnije upoznao sa konceptom učenja kroz igru. Ono što smo naučili od njega, podelićemo sa Vama u nastavku teksta.

Ne samo da su najsavremenije edukativne igračke dostupne na našim prostorima, već ih vrlo lako možete poručiti online u bilo koje doba dana! Posetite edutoys.rs

 

Šta su edukativne igračke?

Šta su edukativne igračke?

Pre nego što uronimo u priču o njihovim brojnim prednostima i značaju, možda se pitate: šta su to zapravo edukativne igračke? Zar ne podstiču sve igračke na maštu i pokret? Da, apsolutno!

Ipak, postoje slagalice, konstruktori, setovi za male naučnike, muzički instrumenti i mnoge druge edukativne igračke koje su specifično dizajnirane za učenje kroz igru i razvoj konkretnih veština kod deteta. Deca su u svakom slučaju radoznala i željna igre, pogotovo sa igračkama, tako da ima smisla pružiti im još više prilika za učenje i spoznaju sveta uz edukativne igračke. 

Zašto roditelji deci treba da kupuju edukativne igračke?

“Moje dete je premalo za edukativne igračke.”

“Deca već dovoljno uče u školi, ne želim da ih opterećujem da uče i dok se igraju kod kuće.”

Ovo su možda neke od briga koje imate kao roditelj. Deca po prirodi brzo uče i sjajno zapažaju. Na Vama je da ovu njihovu prirodnu znatiželju oblikujete i usmerite pravilno, za bolju budućnost. Nisu edukativne igračke samo one koje sadrže slova i brojeve, već su to i razni šareni blokovi i slikovite slagalice koje deci mogu biti itekako interesantni.

Ne morate se brinuti ni da svojoj deci stvarate pritisak, jer edukativne igračke su dizajnirane tako da Vaši najmlađi od silne zabave neće ni primetiti da uče. Svrha edukativnih igračaka je učenje kroz igru. 

Deca svih uzrasta se mogu zabavljati uz edukativne igračke i imati koristi od njih. Bitno je samo da pronađete one koje su prilagođene baš njihovom uzrastu. Za mlađu decu su primerenije igračkice živopisnih boja, dok će kompleksnije igračke poput drvenih slagalica privući i održati pažnju starije dece.

Ako su edukativne igračke nešto sasvim novo za Vas kao roditelje, verovatno Vas interesuje koje su sve njihove prednosti i kako tačno mogu podstaći razvoj deteta i njegovih različitih veština. U nastavku možete pročitati listu brojnih prednosti za Vaše dete, ako se zajedno upustite u učenje kroz igru uz edukativne igračke. 

U prodavnici Edutoys, edukativne igračke su podeljene po kategorijama prema uzrastu Vašeg deteta, kao i veštini koju razvijaju. Jednostavno i lako pronađite idealnu novu igračku za svog mališana na edutoys.rs

 

Kako edukativne igračke pozitivno utiču na razvoj deteta?

Edukativne igračke pozitivno utiču na razvoj deteta.

Upotreba edukativnih igračaka pomaže deci da nauče i razviju različite veštine koje su im potrebne i korisne za život. Ovo su neke od njihovih prednosti:

1. Podstiču motorni razvoj

Deca prirodno razvijaju svoje motorne veštine kroz igru – neka brže, neka sporije – što je potpuno u redu. Edukativne igračke mogu doprineti tome da se ove veštine još bolje razviju, tako da Vašem mališanu bude lakše da pravi pokrete svojim prstićima, šakama i rukama, kao i da bude efikasniji u tome. Posebno su korisne igračke gde je cilj da dete nešto izgradi, složi ili napravi.

2. Razvijaju koordinaciju pokreta

Nakon što Vaše dete razvije fine motorne veštine, počinje da jača i koordinaciju oko-ruka. Edukativne igračke pomažu u tome jer će Vaš mališan koristiti svoje oči i rukice kako bi složio slagalicu or izgradio strukturu od blokova. Razmislite o tome kako dete slaže slagalicu po prvi put – šanse su velike da neće uspeti pravilno da uklopi delove, iako jasno vidi gde deo treba da ide. Nakon što usavrši koordinaciju oko-ruka, s lakoćom će moći da stavi svaki deo na pravo mesto. 

3. Podstiču pravilan razvoj čula

Različiti tipovi edukativnih igračaka su povezani sa razvojem specifičnih čula. U najširoj upotrebi su igračke koje razvijaju čulo dodira, vida i sluha. Šarene i svetleće igračke npr. poboljšavaju čulo vida. Čulo sluha razvijaju igračke koje ispuštaju zvukove. Uz to, deca će razviti i preference za boje, materijale i melodije, a sticanjem ovih iskustava razviće i svoju ličnost i veštine komunikacije, dok izražavaju šta od toga vole a šta ne.

4. Poboljšavaju koncentraciju

Raspon pažnje je kod dece veoma mali i ona brzo gube interesovanje. Ako se na vreme ne posvetimo poboljšanju njihove koncentracije, tokom školovanja bi iz ovog razloga kasnije mogla biti na gubitku. Ovde na scenu stupaju edukativne igračke. Kroz igru, dete se fokusira na jednu aktivnost duže vremena. Što ranije uvedete igračke u dečiji život, to će detetova koncentracija biti efikasnija. Vrlo jednostavna taktika koja će bogato uroditi plodom tokom kasnijeg obrazovanja, učenja i pospešiti produktivnost. Zanimljive igračke čine igru (i učenje) zabavnim, tako da će deca lakše razvijati korisne veštine dok uživaju u svojoj igri.

Edukativne igračke razvijaju različite dečije sposobnosti.

5. Razvijaju opštu inteligenciju i sposobnost rešavanja problema

Važnost edukativnih igračaka ogleda se u tome što pružaju izazov dečijem umu. Igračke kao što su drvene slagalice podstiču decu na razmišljanje i postupno rešavanje problema, korak po korak. Što je slagalica komplikovanija, to će se od deteta tražiti više energije, pažnje i razmišljanja. Učenjem kako da reše slagalicu, dečiji um raste i razvija sposobnost rešavanja problema koja će mu biti od velikog značaja kasnije u životu. Čak i “neuspeh” u ovim igrama može biti edukativan. Npr. ako dete gradi kulu od blokova i ne balansira ih kako treba, kula će se srušiti, a dete će tako naučiti o uzročno-posledičnom odnosu stvari.

6. Neguju kreativnost i maštu

Period razvoja motornih veština treba da prati i ohrabrenje kreativnih potencijala deteta. Važno je deci obezbediti igračke za koje je potrebno da koriste, ruke, oči i svoju maštu kako bi kreirali nešto novo. Dečija urođena radoznalost i želja da upoznaju svet oko sebe navodi ih na istraživanje okruženja. Uz zabavne edukativne igračke, pružićete im bezbedno i sigurno iskustvo maštovite igre, kreativnog dizajna, eksperimentisanja i istraživanja. Podsticaj kreativnog razmišljanja razviće kod deteta sposobnosti stvaralaštva i imaginacije, a uz Vam svaki interesantan i maštovit rad koji Vaše dete kreira ostaje kao draga uspomena.

7. Pozitivno utiču na socio-emocionalnu inteligenciju

Dečije socijalne veštine možete podsticati već od ranog detinjstva i kod kuće. Uz edukativne igračke, deca se upuštaju u igranje uloga, uče se razumevanju emocija i razvijaju empatiju. To podrazumeva i igru sa drugom decom ili odraslima, čime dodatno razvijaju veštine komunikacije. Ove igračke će dete staviti u razne socijalne situacije koje uključuju deljenje, vođstvo, povezivanje, brigu, čekanje na svoj red, konflikt, kompromis… Igra razvija i njihovu emocionalnu inteligenciju, jer deca na nju reaguju smehom, besom ili plačom. 

8. Povećavaju detetovo samopouzdanje i zdravo samopoštovanje

Razvijanjem svih prethodno pomenutih veština uz edukativne igračke, dete stiče sve više samopouzdanja u svoje sposobnosti i gradi pozitivnu sliku o sebi. Kada adekvatno reše problem u okviru igre, deca se upoznaju sa osećanjima uspeha i zadovoljstva. U slučaju neuspeha, uče se da pokušaju ponovo i stiču upornost koja neuspeh pretvara u uspeh. Postaju nezavisnija i stiču samostalnost u brojnim aktivnostima, što omogućava da se osećaju kompetentno i različitim životnim situacijama pristupaju sa samouverenošću.

Učenje kroz igru: edukativne igračke

Kako je osnovni cilj udruženja iDEAlab podrška mladima u razvoju ideja, čvrsto verujemo da talente i potencijale svakog čoveka treba podsticati od samog detinjstva.

Srećom, u današnje vreme pronalazak kvalitetnih edukativnih igračaka više nije toliko zahtevan izazov za roditelje kao što je to nekada bio slučaj. Sada edukativne igračke možete order online i lako pronaći baš ono što želite za svoje najmlađe, prilagođeno uzrastu deteta i veštinama čiji razvoj želite da podstaknete.

Posetite sajt Edutoys – prodavnicu igračaka koje podstiču razvoj karaktera, i zajedno sa svojim detetom otkrijte uzbudljiv svet mašte i novih saznanja!

Note :

This article was published on our portal, as part of the initiative to support domestic entrepreneurs implemented by the iDEAlab association.

en_US