KAKO DA ZAŠTITE SVOJ VID DOK RADITE NA RAČUNARU

Da li provodite previše vremena ispred ekrana, što zbog posla, što zbog užitka? Dok ste prikovani za ekran sigurno  ne razmišljate o njegovom lošem uticaju po Vaš vid.

Posao, email komunikacija, društvene mreže i naručito igranje video igara, tj sve što okupira veći deo našeg vremena dovode do sindroma kompjuterskog vida. Simptomi koji karakterišu ovu anomaliju su zamagljenost, crvenilo i naprezanje očiju, a neretko se javlja i glavobolja. Kako bi se ovi simptomi otklonili potrebno je nositi naočare za zaštitu od zračenja ekrana. 

naočare i kompjuter naočare za vid; zaštita od računara; blueglide stakla;

IGNORISANJE PROBLEMA


Mnogi ljudu u početku ignorišu ove probleme, ili se naviknu na njih, dok određena grupa se odluči da potraži naočare za vid misleći da je to pravo rešenje. Zapravo većina ljudi greši prilikom odlučivanja na ovaj korak. Pravo rešenje se ogleda u pronalasku dobrih naočara za zaštitu od kompjutera. One mogu biti dizajnirana za osobe koje već nose naočare za vid, ali i za one kojima još nisu potrebne.

REČ STRUČNJAKA

 

Oftamološkinja Bojana Rakić iz Optike Ginter objašnjava kako da izaberete zaštitne naočare:

“ Najvažniji zahtev koji zaštitne naočare treba da ispune, tiče se individualnih potreba samog klijenta, njihove udaljenosti od monitora i ostalih aktivnosti vezanih za rad na računaru. Zadatak ovih naočara jeste da obezbede optimalan vid kada je u pitanju razdaljina od pola metra do četiri metra.
Bojana takođe objašnjava, kako nas zaštitne naočare štite.

“Plava svetlost koju emituju sunčevi zraci je svuda oko nas. Ona ima svoje dobre i loše strane, dobra bi bila ta, da nam ova svetlost pospešuje kognitivne funkcije, a loša da izaziva degeneraciju rožnjače. Razni uređaji kao što su kompjuteri, mobilni telefoni, televizori, pa čak i led sijalice, emituju plavu svetlost koja šteti našim očima. Tu nastupaju zaštitne naočare, koje ne dozvoljavaju plavim zracima da dopru do našeg oka. “

pexels ksenia chernaya 5765830

 

REŠENJE

 

Kako bi ste uživali u optimalnom vidu prilikom rada na računaru ili gledanju televizora posetite proverenu optičarsku radnju i posavetujte se sa Vašim optičarom. Oni će Vam preporučiti određeni model kao i zaštitni sloj stakala. U Optici Ginter  besplatno možete i obaviti oftamološki pregled i izabrati okvir shodno Vašem ukusu. Detaljnu ponudu modela možete pogledati na sledećem linku.

Napomena:

Ovaj članak objavljen je na našem portalu u sklopu kursa „My Career from Zero to Hero (02Hero)“, čiji je jedan od organizatora iDEAlab. Podaci u članku ne predstavljaju realne proizvode niti usluge, već su isključivo zamišljeni projekat polaznika za potrebe kursa.

sr_RS